Matteo SalviniReuters
StoryEditor

Salviniho strana tvrdí, že jediným riešením vládnej krízy v Taliansku sú nové voľby

08.08.2019, 22:30
Autor:
TASRTASR
Strana Liga Severu vylúčila možnosť bežnej reorganizácie vlády a dodala, že vzhľadom na každodenné súboje vo vládnom kabinete je nezmyselné mandát koalície ďalej predlžovať.

Talianska pravicovo-populistická strana Liga Severu (LN) vedená vicepremiérom Matteom Salvinim vo štvrtok vyhlásila, že jedinou možnosťou na riešenie vládnej krízy sú nové parlamentné voľby.

Vyjadrila sa tak v súvislosti s projektom EÚ na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym Lyonom, ktorý nepodporuje jej koaličný partner Hnutie piatich hviezd (M5S), uvádza tlačová agentúra DPA.

"Taliansko potrebuje istoty, odvahu a jednotné rozhodnutia," uviedla vo vyhlásení LN. Zároveň pritom vylúčila možnosť bežnej reorganizácie vlády a dodala, že vzhľadom na každodenné súboje vo vládnom kabinete je nezmyselné mandát koalície ďalej predlžovať.

"Každý ďalší deň je strateným dňom. Pre nás je jedinou alternatívou k tejto vláde dať Talianom možnosť vyjadriť sa v nových voľbách," dodala vo svojom vyhlásení.

Samotný Salvini, ktorý je talianskym ministrom vnútra a vicepremiérom, však premiéra Giuseppeho Conteho nevyzval na demisiu a nepohrozil ani tým, že z vlády stiahne svojich ministrov, informovala talianska tlačová agentúra ANSA.

M5S nepodporuje projekt výstavby zmienenej vysokorýchlostnej železnice, pričom ho označuje za pridrahý a nepotrebný. Štvrtkové vyhlásenie LN označilo hnutie za "nezrozumiteľné" a stranu vyzvalo, aby jasne definovala, čo chce.

LN okrem zmieneného sporu okolo železničného projektu menovala aj ďalšie oblasti, v ktorých sa názorovo nezhoduje so svojim koaličným partnerom, a to vrátane fiškálnej politiky, energetiky, reformy súdnictva či vzťahov so zvyškom Európy, píše agentúra AP.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:48