Vladimir Putin raketa testReuters
StoryEditor

Záhadný výbuch na severe Ruska môže súvisieť s Putinovou superzbraňou, tvrdia americkí experti

10.08.2019, 12:40
Autor:
ČTKČTK
Dvaja americkí experti nezávisle na sebe povedali, že pri výbuchu raketových motorov na tekuté palivo by sa neuvoľnila radiácia.

Americkí experti na jadrové technológie sa domnievajú, že explózia a následný únik radiácie v severnom Rusku mohli súvisieť s testovaním riadenej strely na jadrový pohon, o ktorej vlani hovoril prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že výbuch nastal pri skúške raketových motorov na kvapalné palivo.

Pri štvrtkovom výbuchu podľa oznámenia ministerstva zomreli dvaja ľudia a ďalších šesť bolo zranených. Ruská štátna jadrová agentúra Rosatom v piatok oznámila, že zomrelo päť jej zamestnancov.

​Hovorca mesta Severodvinsk, ktoré leží neďaleko testovacieho miesta, vo vyhlásení zverejnenom na internetových stránkach mesta uviedol, že vo štvrtok napoludnie bol zaznamenaný krátkodobý nárast radiácie. V piatok však už vyhlásenie na stránkach nebolo.

Experti sa zhodli nezávisle na sebe

Dvaja americkí experti nezávisle na sebe agentúre Reuters povedali, že pri výbuchu raketových motorov na tekuté palivo by sa neuvoľnila radiácia. Domnievajú sa teda, že výbuch a únik radiácie spôsobila nehoda pri testovaní jadrovej rakety.

"Explóziu raketového motora na tekuté palivá nesprevádza radiácia, a my vieme, že Rusko pracuje na nejakom jadrovom pohone pre riadené strely," povedal Ankit Panda z Federácie amerických vedcov.

Podobne sa vyjadril aj expert kalifornského Ústavu pre medzinárodné štúdiá Jeffrey Lewis. Ten uviedol, že na základe komerčných satelitných snímok a ďalších dát sa domnieva, že nehoda sa stala pri testovaní riadenej strely s jadrovým pohonom.

Zbrane, ktoré iná armáda nemá

Vyšší úradník administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorý si prial zostať v anonymite, nepotvrdil, ale ani nepoprel, že nešťastie na severe Ruska by mohlo súvisieť s jadrovou raketou. Vyjadril sa však veľmi skepticky k tomu, ako udalosť vysvetlila Moskva.

Putin sa pri minuloročnom prejave v ruskom parlamente pochválil, že Rusko úspešne vyskúšalo nový typ balistickej rakety na jadrový pohon. V prejave prezentoval aj široký register nových strategických zbraní, ktoré podľa neho žiadna iná armáda na svete nemá. Raketa na jadrový pohon podľa neho bola úspešne otestovaná koncom roka 2017, má neobmedzený dolet a odolá všetkým existujúcim aj budúcim systémom protiraketovej a protivzdušnej obrany.

Nastal súbeh niekoľkých faktorov

Rosatom dnes vysvetlil meškanie v oznámení úmrtia svojich pracovníkov tým, že sa testy konali na morskej platforme, z ktorej výbuch zrazil expertov do mora.

"Pátralo sa po nich tak dlho, kým bola nádej, že by mohli byť nažive. Až potom sme oznámili smrť piatich pracovníkov, ktorí mali na starosti práce súvisiace s rádioizotopovým zdrojom energie v rakete," uviedol Rosatom podľa agentúry TASS.

Dodal, že pri testoch nastal súbeh niekoľkých faktorov, "čo sa pri skúškach nových technológií stáva často", ale že si pracovníci boli rizika vedomí a Rosatom sa postará o ich rodiny.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 04 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 05 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:02