Reuters
StoryEditor

V Hongkongu znovu protestujú tisíce ľudí. Aj napriek zákazu polície

11.08.2019, 11:37
Autor:
ČTKČTK
Polícia dnes oznámila, že v sobotu zatkla pri protestoch 16 osôb a obvinila ich z nezákonného zhromažďovania a držania útočných zbraní.

Tisíce ľudí sa dnes zhromaždili na rôznych miestach Hongkongu, vrátane letiska, aby pokračovali v protivládnych protestoch, hoci polícia zakázala pochody v meste. Demonštrácie trvajú už deväť týždňov, zvyčajne začínajú pokojne, často však končia stretmi s políciou. 

Proti jednej zo skupín demonštrantov na polostrove Kowloon polícia použila slzný plyn. Informujú o tom agentúry AP a Reuters. Slzný plyn proti demonštrantom použila polícia aj v sobotu.

Polícia sa stretla so skupinou prevažne mladých ľudí protestujúcich vo štvrti Sham Shui Po na polostrove Kowloon. Polícia uviedla, že musela použiť slzný plyn, pretože protestujúci hádzali na policajtov tehly a ignorovali výzvy na odchod. Ďalšia skupina ľudí s plynovými maskami na tvári sa zhromaždila aj pri neďalekej policajnej stanici.

Veľký dav sa podľa AP zišiel vo Victoria Parku v centre mesta, kde si demonštranti sadli pod slnečníky. Sú medzi nimi aj starší ľudia a rodiny s deťmi. Protestujúci majú v rukách transparenty s nápismi ako "Vráťte nám Hongkong" alebo "Stiahnite zlý zákon". Tento protest úrady povolili, ostatné však nie. Protestujúci majú tiež v pláne pochod, ktorý však rovnako nie je povolený.

​Ďalšia skupina sa vydala na pochod v prístave. Viac ako tisíc demonštrantov v čiernom sa opäť nachádza aj v príletovej hale letiska, dodala agentúra Reuters.

Polícia dnes oznámila, že v sobotu zatkla pri protestoch 16 osôb a obvinila ich z nezákonného zhromažďovania a držania útočných zbraní. Od začatia protestov v júni už úrady zadržali vyše 600 osôb.

Dnes zatiaľ policajti v miestach konania demonštrácií neboli vidieť. Atmosféra zostáva príjemná a pokojná a ľudia dokonca dorazili so svojimi psami, píše Reuters.

Bývalá britská kolónia Hongkong, ktorá sa v roku 1997 vrátila pod čínsku správu, čelí najväčšej politickej kríze za desiatky rokov. To, čo začalo ako protest proti zákonu o vydávaní stíhaných do pevninskej Číny, postupne prerástlo v požiadavku na väčšiu demokratickosť politického systému a na odstúpenie správkyňa Hongkongu Carrie lámovia. Medzi požiadavkami sa objavuje aj obmedzenie vstupu turistov z pevninskej Číny do Hongkongu.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 07:45:28 - Feat.: - Title: Hongkong bez udania dôvodu vyhostil Poľku pracujúcu pre Reportérov bez hraníc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:51