Reuters
StoryEditor

Jedna jachta a šesť leteniek. Plavba Grety Thunbergovej cez Atlantik ekologická nebude

17.08.2019, 14:03
Autor:
kankan
Podľa nemeckého magazínu bude mať celá cesta na svedomí viac škodlivých emisií oxidu uhličitého, než keby sa jachta nepoužila.

Kapitán jachty vezúcej do New Yorku ekologickú aktivistku Gretu Thunbergovú sa do Európy vráti letecky. Tento spôsob prepravy chce pritom aktivistka obmedziť.

S jachtou popláva späť nový päťčlenný tím, ktorý dorazí do Spojených štátov tiež vzdušnou cestou. Navyše nie je vylúčené, že späť poletí aj sama Thunbergová.

Šestnásťročná Švédka Thunbergová sa lietadlám vyhýba, pretože svojimi emisiami prispievajú k otepľovaniu planéty.

Po Európe preto jazdí vlakom a na septembrovú klimatickú konferenciu do New Yorku symbolicky vycestovala na pretekárskej jachte. Cestu začala v stredu z britského Plymouthu.

Viac emisií, než keby sa jachta nepoužila

Nemecký kapitán plavidla Boris Hermann sa však z USA vráti letecky, napísal nemecký magazín Focus. Dodal, že stále nie je jasné, ako sa dostane späť Greta a jej otec Svante. S nimi a Hermannom sú na jachte ešte ďalší dvaja ľudia.

Osemnásť metrov dlhé plavidlo so solárnymi panelmi a podvodnými turbínami im zapožičal nemecký realitný magnát Gerhard Senft. Do Európy mu ho prevezie nová, asi päťčlenná posádka, ktorá sa do USA dopraví vzdušnou cestou.

"Následkom plachtenia tak bude šesť letov cez Atlantik. Keby Thunbergová a jej otec leteli, bolo by ich menej," uviedol Focus.

Podľa neho tak celá cesta bude mať nakoniec na svedomí viac škodlivých emisií oxidu uhličitého, než keby sa jachta nepoužila.

Pritiahnutie pozornosti 

Greta a jej sprievod si to uvedomujú, povedal hovorca Hermanna Andreas Kling.

Podľa neho sa posádka samotnou plavbou nesnaží klímu zachrániť, ale pritiahnuť pozornosť na jej ohrozenie.

Cieľom je povzbudiť úvahy o tom, že by sme mohli lietať menej.

Výroba jachty je neekologická

Plavbu Grety kritizoval aj český moreplavec Rudolf Krautschneider.

"Cez Atlantik lieta veľa ľudí ročne a keby všetci išli na tej lodi, na ktorej ide ona, zničili by tisíckrát viac prírody ako keď letí lietadlom. Keby sadla do drevenej veslice a plávala na druhú stranu, tak to by ešte šlo," povedal iDNES.cz.

"Než urobíte plachetnicu, vyrobíte ďaleko viac emisií než pri výrobe auta sériovou výrobou. Už výroba plachiet je úplne neekologická. Jachta navyše musí mať motor, bez neho by ste ani nevyplávali z prístavu. A akonáhle máte motor, máte odpad," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-06 13:44:10 - Feat.: - Title: Polícia zadržala na demonštrácii v Haagu klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú 02 - Modified: 2024-03-11 13:56:40 - Feat.: - Title: Klimatickí aktivisti na čele s Gretou Thunbergovou blokovali vstupy do švédskeho parlamentu 03 - Modified: 2024-02-10 13:36:13 - Feat.: - Title: K zakázanému protestu proti výstavbe diaľnice vo Francúzsku sa pridala Greta Thunbergová 04 - Modified: 2024-01-27 21:01:26 - Feat.: - Title: Greta Thunbergová sa pridala k protestu proti rozšíreniu anglického letiska 05 - Modified: 2023-11-29 08:33:12 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Chúďa Greta Thunbergová
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:46