TASR/AP
StoryEditor

Sibír líha popolom, väčšinu požiarov ani nehasia. Ekologická skaza je obrovská

19.08.2019, 11:03
Autor:
rvrvnivnivČTKČTK
V ťažko dostupných a vzdialených miestach na Sibíri horia lesy na ploche 1,2 milióna hektárov.

Sibír horí a ruskí hasiči na požiare ani zďaleka nestačia. Z tej obrovskej masy stačili uhasiť len iba dve percentá a s ďalšími skoro siedmimi percentami ďalej bojujú. Zvyšok nechajú ľahnúť popolom, pretože sa to v ťažko prístupnom teréne nevyplatí. Ekologické škody sú však gigantické. Nielenže je zas skleníkových plynov v atmosfére viac, ale ešte intenzívnejšie sú ohrozené aj ľadovce v Arktíde.

Podľa ruských ekológov je situácia katastrofická. "Situácia s lesnými požiarmi na východe Ruska už dávno prestala byť miestnym problémom a stala sa celoštátnou ekologickou katastrofou," varovala ruská pobočka Greenpeace. S odvolaním sa na ruských klimatológov napísal denník Komsomoľskaja pravda, že tohtoročné požiare na Sibíri sú tak masívne, že môžu ovplyvniť klimatické zmeny na Zemi a urýchliť proces globálneho otepľovania.

Ruskí hasiči počas posledných dvadsiatich štyroch hodín uhasili lesné požiare na ploche takmer 27-tisíc hektárov. Súčasne sa pokúšajú uhasiť desiatky ďalších požiarov na ploche 85 396 hektárov, najmä na Sibíri a na Čukotke.

Kňazi hasia svätenou vodou

Oznámila to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na údaje od špecializovanej štátnej agentúry Avialesoochrana, zaoberajúcej sa leteckou ochranou lesov.

V ťažko dostupných a vzdialených miestach na Sibíri zároveň podľa agentúry horia lesy na ploche 1,2 milióna hektárov. Ale tieto požiare sa nehasia, pretože náklady na hasenie by podľa úradov boli vyššie ako predpokladané škody. Za príčinu alarmujúcej kalamity médiá považujú okrem nedostatku peňazí aj všeobecnú pasivitu miestnych úradov.

Ruské ministerstvo pre prírodné zdroje správanie oblastných guvernérov kritizuje a usiluje sa o to, aby im v tomto smere boli obmedzené právomoci.

Podľa agentúry RIA-Novosti sa na hasení požiaru podieľa viac ako desaťtisíc ľudí, asi tritisíc kusov pozemnej techniky a tiež 86 lietadiel a vrtuľníkov ministerstva obrany. Podľa regionálnych médií pomáha aj pravoslávna cirkev - zmobilizovaní pravoslávni kňazi lietajú vo vrtuľníkoch nad tajgou a kropia porasty svätenou vodou, aby ich tak od požiarov zoslaných zrejme satanom uchránili.

Na prelome júla a augusta sibírska tajga postupne horela na ploche troch miliónov hektárov, viac ako polovice Slovenska. Od začiatku júna až do konca júla sa len kvôli nim uvoľnilo do ovzdušia viac ako sto megaton oxidu uhličitého. To je toľko, koľko vyprodukuje obyvateľstvo Belgicka za jeden rok.

Globálne následky

​Dym z požiarov dusí i vzdialené mestá za hranicami Ruska, ekológovia sa obávajú globálnych následkov sibírskych požiarov, napríklad rýchlejšieho topenia arktického ľadu. Aj najmenší popolček, ktorý ho zakrýva, horšie odráža slnečné svetlo, tým pádom pomáha absorbovaniu tepla a vedie k rýchlejšiemu otepľovaniu. Arktída je už viac zasiahnutá globálnym otepľovaním ako všetky ostatné oblasti planéty. V lete bolo v Grónsku zaznamenané rekordné topenie ľadovcov - vedci ho očakávali až okolo roku 2070.

Podľa ekológov oheň tento rok zničil lesy na 14,9 milióna hektároch a hrozí, že padne sedem rokov starý rekord, kedy v Rusku zhorelo 18,1 milióna hektárov lesa, čo je plocha presahujúca tri a pol násobok rozlohy Slovenska.

Dym zavalil veľké mestá v okolí. Napríklad mesto Krasnojarsk s jedným miliónom obyvateľov je úplne zahalené dymovou hmlou. Ľudia sa sťažujú najmä na dýchacie ťažkosti a všadeprítomný hmyz, ktorý sa u ľudí schováva pred ohňom.

Na vine je aj podľa všetkého necitlivá či nelegálna ťažba dreva. Lesy sa pľundrujú a ich obnove sa nevenuje prakticky žiadna pozornosť. Prokurátor Krasnojarského kraja oznámil začatie vyšetrovania 15 trestných prípadov nezákonnej ťažby. Minister pre prírodné zdroje Dmitrij Kobylkin denníku Vedomosti povedal, že dúfa, že sa na obnove lesov bude podieľať Čína, ktorá má o ťažbu sibírskeho dreva eminentný záujem a už je v tomto ohľade veľmi aktívna.

Požiare v Rusku dosiahli také rozmery, že dym z nich možno vidieť z vesmíru. Ukázal to snímka zemského observatória amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

01 - Modified: 2019-10-07 10:43:08 - Feat.: 0 - Title: Obrovské požiare na Sibíri je vidieť z vesmíru. Zachytila ich družica NASA 02 - Modified: 2019-08-01 13:46:33 - Feat.: 0 - Title: Na Sibíri horí milión hektárov lesa. Požiare nikto nehasí, dym dusí aj vzdialené veľkomestá 03 - Modified: 2019-08-03 16:41:51 - Feat.: 0 - Title: Na Sibíri zhorela plocha väčšia ako polovica Slovenska. Odborník vysvetlil, v čom je tento rok problém 04 - Modified: 2019-08-05 13:32:54 - Feat.: 0 - Title: Obnova požiarmi zničených lesov na Sibíri môže trvať aj vyše 100 rokov, tvrdia vedci 05 - Modified: 2019-08-12 10:55:00 - Feat.: 0 - Title: Požiare na Sibíri spôsobujú ďalší problém. Množstvo zvierat uhynulo alebo muselo ujsť 06 - Modified: 2019-08-13 19:14:28 - Feat.: 0 - Title: Ruská vláda prispeje na hasenie rozsiahlych požiarov na Sibíri
01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:11