Ilustračná snímkawikipedia.pl
StoryEditor

V Tatrách prebieha výnimočná záchranná akcia. Dvom speleológom ide o život

19.08.2019, 14:18
Autor:
ČTKČTK
Záchranári sa na poľskej strane Tatier snažia zachrániť dvoch speleológov. Pomáhajú aj štyria Slováci.

Desiatky záchranárov v pondelok pokračujú v snahe zachrániť dvoch poľských speleológov, ktorí v sobotu uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni, najdlhšej a najhlbšej v poľskej časti Tatier.

Medzi záchranármi sú podľa televízie TVN 24 aj štyria Slováci. V akom stave sú nezvestní, sa zatiaľ nevie. "Skupiny záchranárov pracovali na mieste celú noc. K rozšíreniu chodieb použili pyrotechnický materiál," uviedla televízia.

Záchranná akcia v Tatrách

Záchranári si v jaskyni musia poradiť s vlhkom, chladom a stiesnenými priestormi, chodby sa totiž postupne zužujú na 30-40 centimetrov. Experti sa ich snažia rozšíriť za pomoci takzvaných mikrovýbuchov, a to aj kvôli predpokladu, že zoslabnutých speleológov bude potrebné vyniesť z jaskyne na nosidlách. "Obávame sa o ich život," povedal náčelník záchranárov Jan Krzysztof.

Jaskyniari zostali uväznení asi 500 metrov pod vchodom do jaskyne, keď po nedávnych dažďoch stúpla hladina vody v podzemí a odrezala im spiatočnú cestu.

Na záchrannej akcii sa podieľajú členovia tatranskej horskej služby, hasiči z Krakova a tiež armádni experti na výbušniny používané v baniach. Odborníci sa obávajú, že speleológovia sú podchladení, aj keď so sebou podľa kolegov mali fóliu chrániacu pred stratou tepla.

Je to výnimočná situácia

S bivakováním v jaskyni ale nepočítali. Teplota v jaskyni sa pohybuje okolo štyroch stupňov nad nulou. "Stále nemáme kontakt s nezvestnými," povedal pre televíziu Krzysztof Dlugopolski z horskej služby.

Naposledy v sobotu boli v kontakte so speleológmi ich kamaráti, ktorí išli do Veľkej snežnej jaskyne s nimi.

Pôvodne sa ich tam už vo štvrtok vydalo celkom šesť. "Je to výnimočná situácia. Takýto prípad sa nestal 20 až 30 rokov," povedal pre rozhlasovú stanicu RMF tajomník zväzu poľských horolezcov Marek Wierzbowski. Dĺžka chodieb vo Veľkej snežnej jaskyni dosahuje takmer 24 kilometrov. Nie všetky sú úplne preskúmané. V jaskyni už niekoľko speleológov zahynulo.

01 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:40