Reuters
StoryEditor

Johnson vzbudil rozruch v Elyzejskom paláci. Pri stretnutí s Macronom si vyložil nohu na stôl

22.08.2019, 19:39
Autor:
ČTKČTK
Britský premiér reagoval na žartovnú výzvu francúzskeho prezidenta.

Na schôdzku britského premiéra Borisa Johnsona s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sa čakalo najmä kvôli možnému prielomu ohľadom zablokovaných rokovaní okolo brexitu, najemotívnejšie diskusie však nakoniec vzbudila momentka, ktorá zachytila, ako si premiér v Elyzejskom paláci dal nohu na stôl.

Hoci Johnson nohu len krátko oprel o hranu stolíka v reakcii na žartovnú výzvu francúzskeho prezidenta, na twitteri už mnoho ľudí označilo Johnsona za nezdvorilého.

Iní ho zase chválili za to, že svojím gestom ukázal Macronovi patričné medze.

"Alfasamec jasne dominuje"

Fotografia vznikla vo chvíli, keď obaja politici pred samotným začiatkom rokovania pózovali fotografom.

Počas spoločenskej konverzácie Macron Johnsona žartom upozornil, že odkladací stolík by mohol poslúžiť aj ako podnožka, čo premiér okamžite vyskúšal.

Chvíľa, kedy mal nohu na stolíku, trvala menej ako sekundu, ako ukázalo video nasnímané agentúrou Reuters. Napriek tomu Johnsonovo správanie vzbudilo rozruch.

Reportér denníka The Wall Street Journal Bojan Pancevski označil fotografiu za rembrandtovskú kompozíciu, kde Johnson ako alfasamec Macronovi jasne dominuje.

"Správal sa nemiestne a hrubo"

Novinárka a spisovateľka Sonia Purnellová, ktorá je autorkou Johnsonovej biografie, na twitteri napísala, že ministerský predseda sa správal úplne nemiestne a hrubo: "Len si predstavte, keby si Macron dal nohu na stôl v Buckinghamskom paláci."

Novinár britského bulvárneho denníka The Sun Tom Newton Dunn si zase s nadsádzkou všimol uvoľnený spôsob, akým sa Johnson proti Macronovi posadil. Podľa neho možno dúfal, že v polohe s roztiahnutými nohami "získa Manua na svoju stranu".

Iní však fotografiu čítajú úplne inak. Podľa nich Johnson opanoval priestor, dal najavo, že sa Macrona nebojí a že sa mu nebude podriaďovať.

Jeden z popredných zástancov brexitu a zakladateľ iniciatívy BeLeave Darren Grimes napríklad napísal: "(Fotografia) urobená chvíľu pred tým, než Johnson ten stolček prevrátil a povedal im, kam si tú svoju poistku môžu strčiť."

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:13