Reuters
StoryEditor

Von der Leyenová môže splniť prvý svoj cieľ. Rozhodne o tom Rumunsko

28.08.2019, 17:57
Autor:
TASRTASR
Už teraz možno povedať, že pôjde o exekutívu EÚ s historicky najvyšším počtom žien v jej zložení.

Predsedníčka budúcej Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v stredu priblížila svojmu cieľu vytvoriť rodovo vyváženú exekutívu Európskej únie.

V ústrety jej vyšla aj francúzska vláda, ktorá za eurokomisárku navrhla námestníčku guvernéra francúzskej centrálnej banky a bývalú poslankyňu Európskeho parlamentu (EP) Sylvie Goulardovú (54).


​S Goulardovou má von der Leyenová - vrátane seba samej - už 12 žien, ktoré majú tvoriť súčasť 27-členného kolégia komisárov, ktoré bude tvoriť legislatívu EÚ v období 2019 - 2024.

Poslednou krajinou, ktorá ešte nenavrhla svojho nominanta za eurokomisára, je Taliansko, kde sa rodí podoba novej vlády, tam sú však v hre iba mužskí kandidáti, čo nevylepší von der Leyenovej "rodovú matematiku".

Situáciu môže mierne vylepšiť sama, ak sa rozhodne, že z dvojnásobnej mužsko-ženskej ponuky rumunskej vlády do eurokomisie priberie europoslankyňu a dvojnásobnú ministerku Rovanu Plumbovú - na úkor mužského nominanta Dana Nicu, ktorý je rovnako ako Plumbová členom rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) a má rovnakú ministerskú skúsenosť a tiež je členom europarlamentu.

V prípade, že budúca šéfka EK uprednostní Plumbovú, zloženie 27-členného zboru eurokomisárov bude mať podobu 14 mužov a 13 žien, čo už dáva možnosť hovoriť o "rodovej vyváženosti".

A von der Leyenová už od prvých dní svojho úradovania, ktoré sa začne 1. novembra, bude môcť hovoriť, že si stojí za slovom o rovnakej možnosti pre ženy, ktoré okrem iného dala aj poslancom Európskeho parlamentu.

Ženská podobu budúcej eurokomisie - v prípade, že jej dezignovaná šéfka schváli všetkých národných nominantov - by mala mať nasledovnú podobu:

  • Ursula von der Leyenová (Nemecko) ako šéfka EK, 
  • Marija Gabrielová (Bulharsko),
  • Stella Kyriakidisová (Cyprus),
  • Věra Jourová (Česká republika),
  • Margrethe Vestagerová (Dánsko),
  • Kadri Simsonová (Estónsko), 
  • Jutta Urpilainenová (Fínsko),
  • Sylvie Goulardová (Francúzsko),
  • Dubravka Šuicová (Chorvátsko),
  • Helena Dalliová (Malta),
  • Elisa Ferreirová (Portugalsko),
  • Ylva Johanssonová (Švédsko)
  • a v hre je aj meno Rovany Plumbovej (Rumunsko).

Von der Leyenová má v priebehu tohto týždňa na programe pohovory so všetkými kandidátmi na eurokomisárov, koľkí z nich budú úspešní, sa ukáže až koncom týždňa, už teraz však možno povedať, že pôjde o exekutívu EÚ s historicky najvyšším počtom žien v jej zložení.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 03 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:43