Reuters
StoryEditor

Prestrelka na Twitteri. Trump ukázal výbuch rakety, Irán to popiera

31.08.2019, 17:27
Autor:
ČTKČTKredred
Po Trumpových správach zverejnili Irán zábery satelitu, ktorý mal byť údajne zničený.

Na iránskej základni vo vesmírnom centre vybuchla tento týždeň raketa so satelitom a americký prezident Donald Trump v piatok na Twitteri zverejnil snímku, ktorá údajne explóziu zachytáva. Dodal, že Washington na nehode nemá podiel. Irán ukázal novinárom satelit Nahid 1, aby poprel správy o jeho zničení.

Agentúra Reuters napísala, že detaily o štvrtkovej explózii nie sú stále jasné. Iránsky minister komunikačných technológií Džavád Azar Džahromí vzal v sobotu novinárov do teheránskeho vesmírneho výskumného centra a ukázal im neporušený satelit Nahid 1.

Predtým na Twitter umiestnil snímku, na ktorej stojí pred týmto zariadením a v popisku určenom Trumpovi píše: "Ja a Nahid 1 teraz, dobré ráno Donald Trump!"

Prezident v piatok na Twitteri zverejnil fotografiu, ktorá podľa neho zachytáva "katastrofickú nehodu" nosnej rakety Zafír na odpaľovacej rampe vesmírneho strediska v severoíránskej provincii Semnan.

"Spojené štáty nemajú žiadny podiel na tejto katastrofické nehode, ktorá sa stala pri príprave štartu rakety Zafír na iránskej odpaľovacej základni v Semnan. Prajem Iránu všetko najlepšie a šťastie pri objasňovaní toho, čo sa stalo," napísal k snímke Trump.

Džahromí sa snažil svojim tweetom poprieť správy niektorých médií, podľa ktorých išlo o tohtoročný tretí nevydarený pokus pri štarte nosnej rakety so satelitom.

"Satelitu Nahid 1 sa naozaj darí dobre, je v laboratóriu a novinári sa môžu prísť pozrieť," napísal minister. Podľa iránskej štátnej agentúry IRNA tiež povedal, že netuší, čo sa stalo v stredisku v Semnan, a že by to mal objasniť minister obrany, ktorý za toto pracovisko zodpovedá.

Agentúra AP píše k tretiemu incidentu v iránskom vesmírnom stredisku, že vyvoláva podozrenie zo sabotáže vo vesmírnom programe Iránu.

USA v minulosti tento program kritizovali s tým, že sa za pokusmi umiestniť satelity na obežnú dráhu skrývajú testy moderných balistických rakiet.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:02