TASR/AP
StoryEditor

Páchateľ z Lyonu tvrdí, že útočil, lebo počul hlasy urážajúce Boha

01.09.2019, 19:32
Autor:
TASRTASR
Pri útoku spáchanom nožom zomrel 19-ročný muž a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia.

Páchateľom sobotňajšieho útoku vo francúzskom meste Lyon je 33-ročný moslim pôvodom z Afganistanu, ktorý počas policajného výsluchu vyhlásil, že pred útokom "počul hlasy urážajúce Boha a nariaďujúce mu, aby zabíjal".

Na tlačovej konferencii v Lyone o tom v nedeľu informoval lyonský prokurátor Nicolas Jacquet.

Jacquet konštatoval, že mužova výpoveď pred vyšetrovateľmi bola nekonzistentná a zmätená.

Podozrivý sa priznal k pravidelnému užívaniu drog - marihuany, čo potvrdila aj toxikologická analýza.

Medzičasom ho už vyšetril psychiater, ktorý uňho konštatoval podozrenie na psychotický stav s paranoidnými prejavmi týkajúcimi sa mystiky a náboženstva.

Jacquet informoval, že podozrivý prišiel do Francúzska v roku 2009, po nejakom čase odišiel do Talianska a Nemecka. Do Francúzska sa vrátil v júni roku 2016.

V krajine má povolenie na dočasný pobyt, ktoré je po obnovení platné do 31. januára 2020. Býval v ubytovni pre utečencov v meste Vaulx-en-Velin, kde polícia v sobotu večer prehliadla jeho izbu. Polícia zaistila aj jeho mobil a analyzuje z neho získané dáta.

Podozrivý muž nemá žiadny záznam v registri trestov a nie je ani sledovaný v psychiatrickej ambulancii. Nič nenasvedčuje tomu, že by bol prešiel radikalizáciou, uviedol Jacquet.

Útok sa odohral v sobotu popoludní pri východe zo stanice metra Laurent-Bonnevay v meste Villeurbanne ležiacom v metropolitnej oblasti Lyonu v departemente Rhône v regióne Rhône-Alpes na východe Francúzska. Motív je stále nejasný.

Jacquet spresnil, že útočníka spacifikovali traja vodiči mestskej hromadnej dopravy. Na mieste činu ho zadržala polícia.

Pri útoku spáchanom nožom zomrel 19-ročný muž z kraja Savojsko a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Zranenia troch z nich sú vážne, ale nie sú v ohrození života, dodal prokurátor. Hospitalizované podľa neho zostávajú dve osoby.

Ostatní zranení sú už doma, pričom sa však u nich prejavuje posttraumatická porucha. Podľa Jacqueta bude nutné, aby sa im venovali špecialisti. V súvislosti s útokom bola odborná psychologická pomoc poskytnutá aj ďalším asi 40 osobám.

Primátor mesta Lyon Gérard Collomb v nedeľu informoval, že v súvislosti so sobotňajším útokom boli v meste prijaté dodatočné bezpečnostné opatrenia.

01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 03 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 04 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 05 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:45