19.01.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rumunský prezident Traian Basescu v utorok v Bukurešti predstavil hlavné priority svojej krajiny na rok 2005. Sú nimi plnenie záväzkov voči EÚ, posilnenie stykov so susedmi a konsolidácia strategického partnerstva s USA. Cieľom Bukurešti je, aby sa námaha vynaložená pri integrácii do EÚ kladne odrazila na životnej úrovni občanov Rumunska, dodal prezident. Vstup krajiny do únie -- ráta sa s ním v januári 2007 -- sa môže uskutočniť vtedy, keď vyrieši svoje veľké problémy, ako napríklad korupciu alebo chudobu, vyhlásil. (TASR)

Indonézia ubezpečila darcovské krajiny, že miliardy dolárov prisľúbené na pomoc obetiam tsunami nebudú ukradnuté skorumpovanými činiteľmi. Indonézsky minister zahraničných vecí Hassan Wirajuda oznámil, že jeho krajina poverila spoločnosť Ernst & Young sledovaním medzinárodných darov s cieľom zaistiť, že financie neskončia v súkromných vreckách. (TASR)


Skupina jordánskeho militanta Abú Musába Zarkáwího sa prihlásila k včerajším samovražedným bombovým útokom na austrálske veľvyslanectvo a dve policajné stanice v Bagdade. Pri útokoch, ktoré sa odohrali v dopoludňajších hodinách v rozpätí 90 minút, zahynulo 26 ľudí a 21 utrpelo zranenia. (TASR)

Európsky komisár pre spravodlivosť a vnútorné veci Franco Frattini zvažuje možnosť celoeurópskeho zákazu nacistických symbolov. Stalo sa tak v súvislosti s aférou britského princa Harryho, ktorý sa nedávno na jednej párty objavil v kostýme napodobňujúcom nacistickú uniformu a s červenou páskou s hákovým krížom na rukáve. O návrhu zakázať nacistické symboly budú diskutovať ministri spravodlivosť členských krajín EÚ na svojej najbližšej schôdzi. Na zákaz nacistických symbolov v celej Európe vyzvali pôvodne nemeckí liberálni, socialistickí i konzervatívni poslanci Európskeho parlamentu už minulý týždeň. (TASR)

Výbor pre zahraničné vzťahy amerického Senátu včera schválil nomináciu prezidentovej poradkyne pre národnú bezpečnosť Condoleezzy Riceovej na post ministerky zahraničných vecí. Po očakávanom potvrdení celým Senátom, ktorý by mal o dezignovanej ministerke hlasovať dnes, sa Riceová stane prvou černoškou na čele rezortu americkej diplomacie.(TASR)

Viac ako dva milióny moslimských pútnikov z celého sveta včera v Saudskej Arábii absolvovali cestu k Hore milosrdenstva (Arafát), ležiacej 19 kilometrov juhozápadne od Mekky. Podľa tradície bola planina Arafát miestom, kde žili Adam a Eva po vyhnaní z raja. Prorok Mohamed v roku 632 -- tri mesiace pred smrťou -- predniesol na hore poslednú kázeň, počas ktorej mu bola podľa islamu zjavená posledná pasáž Koránu. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:28