Zdroj: Thomson Reuters FoundationThomson Reuters Foundation
StoryEditor

Horiace „pľúca planéty“ škodia pľúcam detí, rodičia sú zúfalí

05.09.2019, 10:00
Rodičia čakajú na ošetrenie svojich detí stále dlhšie. Pacientov kvôli masívnemu požiaru v amazónskom pralese pribúda.

Porto Velho, Brazília - Keď 45-ročná Maria Augusta Almeida započula svojho vnuka neutíchajúco kašľať, vedela, čo je príčinou: požiare v Amazónskom pralese, niektoré vzdialené vyše 300 kilometrov od ich mesta Porto Velha.

Napriek tejto vzdialenosti pokrýva centrum brazílskeho severozápadného štátu Rondônia dym. Dym, ktorý rodičov dusiacich sa detí vyhnal do dlhých radov pred nemocnice, aby im lekári uvoľnili dýchacie cesty. 

Redaktori z Thomson Reuters Foundation navštívili štyri nemocnice v meste. V každom z nich boli prípady detí, či dokonca malých kojencov, ktorí kvôli vdýchnutému dymu potrebovali lekársku pomoc.

Požiare posledných dní sú podľa brazílskej výskumnej agentúry INPE najväčšie od roku 2010. Masívnosť požiarov spustila na medzinárodnej pôde volanie po záchrane najväčšieho tropického dažďového pralesa - mimochodom kľúčového pre brzdenie klimatickej zmeny.

Reuters

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro povolil štátnym zložkám zasiahnuť proti požiarom, no až niekoľko dní po verejných protestoch a kritike od svetových lídrov. Bolsonaro totiž podporuje biznis v pralese, napríklad ilegálne výruby či vypaľovanie lesa na získanie poľnohospodárskej pôdy. 

Niektorí rodičia prestávajú situáciu zvládať. Premáha ich zúfalstvo z toho, že svojim deťom nevedia pomôcť - dýchať totiž musia, hoc ich tamojší vzduch zároveň dusí.

Takmer dvojročná dcéra lokálneho obchodníka Maura Ribeira do Nascimenta má astmu a nedokáže prestať kašľať. „Vzal som ju do nemocnice už trikrát,“ hovorí otec. „Nedokázali urobiť nič, len jej dali dýchací prístroj.“ V strachu o jej pľúca vzal do Nascimento svoju dcéru na ultrazvuk do inej nemocnice. Snímky ukázali, že pľúca dieťaťa sú akoby upchaté kvôli dymu.

Zdroj Zdroj Thomson Reuters Foundation

Pracovníci jednej z nemocníc - Cosme e Damaiao - nemohli zverejniť, koľko detí ošetrili od vypuknutia požiarov, a situáciu nechceli komentovať. No lokálni a dobrovoľníci tvrdia, že rad na čakanie sa stále predlžuje. 

„Mesto je tak zamorené dymom, že neviete, či máte nechať otvorené okná, aby snáď aspoň trocha čerstvého vzduchu prišlo do miestnosti, alebo ich nechať zatvorené, aby sem neprichádzal dym,“ opisuje Sara Albino, budúca zdravotná sestra, ktorá študuje a dobrovoľničí v nemocnici.

Keď sú dni veľmi zlé, jej 20-mesačná dcéra musí použiť dýchací prístroj, ktorý majú doma, aj päťkrát denne. Oči musí dcére rozkvapkávať sústavne, aby ich dym nepoškodil. „Jej oči neprestávali slziť. Boli takmer zlepené, vyzeralo to na zapálenie spojiviek,“ hovorí mama Sara.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú požiare v Amazónii zdravotne rizikové najmä pre dýchacie cesty a rizikovou skupinou sú najmä deti. Nie každý dym, ktorý obmedzuje obyvateľov Porta Velha, však pochádza z požiarov pralesa. Minulý týždeň muselo tamojšie letisko zastaviť svoju činnosť kvôli požiarom z miest. Vegetácia na cestách vedúcich na letisko kompletne vyhorela.

Amazónske požiare začali mierne ustupovať odvtedy, čo prezident Bolsonaro zmobilizoval armádu, aby začala konať. Zatiaľčo tí hasia, rodiny doma robia, čo môžu. „Kúpila som si zvlhčovač vzduchu. Máme ho vo vnučkinej izbe,“ povedal 71-ročný Raimundo dos Santos. Ten predával vodu ľuďom, ktorí čakali na lekársku starostlivosť v dlhých radoch pred nemocnicou. 

Prístroj, ktorý vzduch zvlhčuje, pomohol jeho osemročnnej vnučke dýchať. Ale zvyšok rodiny stále musí bojovať. „Ja sám som musel ísť do nemocnice po tom, čo požiare začali,“ hovorí dos Santos.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.
Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:41