Demonštrácie v HongkonguReuters
StoryEditor

"Prezident Trump, osloboďte prosím Hongkong." Demonštranti žiadajú pomoc od šéfa Bieleho domu

08.09.2019, 14:24
Autor:
ČTKČTK
Hongkong už niekoľko mesiacov zápasí s masovými protestami, ktorých účastníci požadujú demokratické reformy a vyjadrujú obavy zo straty slobôd v dôsledku silnejúcej kontroly Pekingu.

Demonštranti v Hongkongu dnes pochodovali k ambasáde Spojených štátov a vyzvali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby ich mesto oslobodil. Mnohí demonštranti mávali americkými vlajkami a niesli plagáty s nápisom "Prezident Trump, osloboďte prosím Hongkong".

"Vzdorujte Pekingu, osloboďte Hongkong"

Protest bol spočiatku pokojný, neskôr ale prešiel do násilností zahŕňajúcich stavanie barikád, rozbíjanie okien a zapaľovanie ohňov v nákupnej štvrti. Polícia na rozohnanie demonštrantov použila slzný plyn, informovala agentúra Reuters.

Hongkong už niekoľko mesiacov zápasí s masovými protestami, ktorých účastníci požadujú demokratické reformy a vyjadrujú obavy zo straty slobôd v dôsledku silnejúcej kontroly Pekingu.

​Tisíce demonštrantov za dohľadu polície dnes spievali americkú hymnu a skandovali slogany ako "Bojujte za slobodu, stojte na strane Hongkongu" či "Vzdorujte Pekingu, osloboďte Hongkong". Niektorí americkí zákonodarcovia vyslovujú podporu hongkonským demonštrantom a vyjadrujú obavy z hrozby brutálneho zákroku zo strany Číny.

Trump však podľa agentúry AP naznačil, že Spojené štáty sa budú držať bokom. Americký prezident vyjadril presvedčenie, že obchodná vojna, ktorú teraz Spojené štáty s Čínou vedú, prinúti Peking k opatrnému postupu. "Chceme, aby americká administratíva pomohla chrániť v Hongkongu ľudské práva," citovala agentúra Reuters jedného z demonštrantov.

Výzva pre Washigton

Americký minister obrany Mark Esper v sobotu vyzval Čínu, aby v Hongkongu postupovala umiernene. Viceprezident Mike Pence už skôr nabádal Peking k humánnemu prístupu k demonštrantom a varoval, že použitie násilia by skomplikovalo dosiahnutie obchodnej dohody. "Hongkong stojí na čele boja proti čínskemu totalitnému režimu," uviedol jeden z organizátorov dnešného pochodu.

"Prosím, podporte nás v našom boji," dodal. Protesty v Hongkongu pokračujú od začiatku júna. Ľudia začali pôvodne demonštrovať proti návrhu zákona o vydávaní podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová tento týždeň sľúbila úplné stiahnutie návrhu tohto zákona, jej sľub však aktivistov neuspokojil.

Demonštranti dnes vyzvali Washington, aby schválil návrh zákona, ktorý by sankcionoval hongkonských a čínskych predstaviteľov, ktorí potláčajú demokraciu a ľudské práva.

Bývalá britská kolónia Hongkong sa vrátila v roku 1997 pod čínsku správu. Odvtedy funguje podľa princípu "jedna krajina, dva systémy" a vďaka tomuto modelu má niektoré slobody, ktoré sú v kontinentálnej Číne nemysliteľné. Vrátane možnosti demonštrovať. Kritici však tvrdia, že Peking tieto slobody postupne obmedzuje.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:31