Reuters
StoryEditor

Izrael sa mal snažiť odpočúvať Trumpa. Je to lož, reaguje Netanjahu

12.09.2019, 19:53
Autor:
ČTKČTK
Biely dom a ďalšie americké úrady správu nekomentovali.

Izrael sa pravdepodobne pokúšal vo Washingtone vrátane okolia Bieleho domu odpočúvať mobilné telefónne hovory a tiež mobilnú dátovú prevádzku, cieľom bol zrejme prezident Donald Trump.

S odvolaním sa na troch nemenovaných vysokých amerických činiteľov to tvrdí portál Politico. Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua také obvinenia označil za lož.

Kauza, ktorú si dnes všímajú predné americké médiá, nie je nijako nová, odpočúvacie prístroje boli objavené už v roku 2017 a ešte v roku 2018 americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti informovalo zákonodarcov, že zatiaľ nie je známe, kto za touto aktivitou stál.

Biely dom a ďalšie americké úrady správu portálu Politico nekomentovali.

Izrael informácie odmieta

"Máme dlhodobý záväzok a nariadenia izraelskej vlády nevykonávať výzvedné operácie v USA. Toto nariadenie je prísne a bez výnimky dodržiavané," uviedol Netanjahuov úrad. USA a Izrael sú tradične blízki spojenci, Netanjahua a Trumpa navyše spájajú vrelé vzťahy.

Proti správe webu Politico sa ohradili aj ďalší izraelskí politici a činitelia. Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac vo vyhlásení obvinenia odmietol a zdôraznil, že USA a Izrael naopak mnohé špionážne informácie zdieľajú.

Bývalý veliteľ armádnej rozviedky Amos Jadlin podľa denníka The Times of Israel označil text portálu Politico za príklad falošného spravodajstva okoreneného antisemitizmom.

"Bolo jasné, že za tým sú Izraelčania"

Politico však s odvolaním na svoje zdroje tvrdí, že na základe forenzných analýz a práce Federálneho úradu pre vyšetrovanie a ďalších agentúr sa vyšetrovatelia cítia istí v tom, že odpočúvacie zariadenia inštalovali vo Washingtone izraelskí agenti. "Bolo úplne jasné, že za tým sú Izraelčania," citoval Politico nemenovaného bývalého vysokého predstaviteľa amerických tajných služieb.

V roku 2017 už za prezidentovania Trumpa našli Američania vo Washingtone vrátane blízkosti Bieleho domu niekoľko prístrojov, ktoré sa maskovali ako súčasť systému staníc mobilnej siete.

Mobil v blízkosti tohto zariadenia sa správal, akoby bol pripojený k infraštruktúre prevádzkovateľa siete, preto cez tieto zariadenia posielal hlasovú i dátovú prevádzku. Niektoré záznamové zariadenia boli podla Politica schopné zachytiť len hlasovú prevádzku.

Cieľom odposluchov bol podľa informácií Politica zrejme Trump, jeho blízki spolupracovníci a tiež jeho blízki a známi. Či bola operácia úspešná, známe nie je.

Trumpová administratíva sa nijako nesnažila záležitosť s Izraelčanmi riešiť alebo ich potrestať, a to ani na súkromnej úrovni, poznamenal portál. "Reakcia bola úplne odlišná, než by bola za minulej administratívy," citoval Politico nemenovaného činiteľa.

Trumpov predchodca, demokrat Barack Obama, mal s Netanjahuom komplikované vzťahy.

Kým Izraelčania vydali sériu komentárov k prípadu, Biely dom sa k tejto záležitosti nevyjadril. Komentáre neposkytli ani FBI, ministerstvo vnútornej bezpečnosti či Tajná služba Spojených štátov, ktorá slúži ako ochranka prezidenta a ďalších vysokých ústavných činiteľov.

01 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 02 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 05 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:35