Reuters
StoryEditor

Trump chce rokovať s Kimom aj Rúhaním. Irán má veľký potenciál, tvrdí

13.09.2019, 07:07
Autor:
ČTKČTK
Irán odmieta s Američanmi rokovať, kým neodvolajú sankcie.

Americký prezident Donald Trump pred novinármi uviedol, že by si prial do konca roka sa znovu stretnúť si severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Uviedli to dnes tlačové agentúry.

Americký prezident vyslovil tiež presvedčenie, že ho Izraelčania nešpehujú, a tvrdil, že Irán si želá stretnutie so Spojenými štátmi. Priživil tým podľa agentúry AFP špekulácie o možnej schôdzke s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním na okraji Valného zhromaždenia OSN.

Možné stretnutie s Rúháním

"Môžem vám povedať, že Irán chce schôdzku," povedal Trump na záhrade Bieleho domu bez ďalšieho spresnenia.

Na otázku ohľadom prípadného zmiernenia sankcií proti Iránu, čo Teherán pokladá za nevyhnutnú podmienku prípadnej schôdzky prezidentov oboch krajín, ale šéf Bieleho domu podľa AFP nerozptýlili pochybnosti.

"Myslím, že Irán má obrovský potenciál," tvrdil. "Dúfame, že by sme mohli dosiahnuť dohodu. Myslím, že chcú uspieť, nikdy neboli v takej situácii," dodal a poukázal na "obrovské finančné problémy" Iránu.

Irán rokovať nebude

Rúhání v stredajšom telefonickom rozhovore s francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom podľa iránskych médií vyhlásil, že bez odvolania amerických sankcií nebude Teherán s Washingtonom rokovať.

Irán a šesť svetových mocností - Británie, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - v roku 2015 podpísali dohodu, v ktorej sa Teherán zaviazal, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií, ktoré sú s ním spojené.

Trump však vlani v máji na prekvapenie partnerov oznámil, že Spojené štáty od dohody odstupujú, a potom znovu zaviedol proti islamskej republike sankcie.

Špehovanie Izraelom

"Nemyslím si, že by nás Izrael špehoval. Ťažko tomu môžem uveriť," vyhlásil Trump. Pripomenul, že s Izraelom má "veľkolepé vzťahy", veď tiež uznal izraelskú anexiu (sýrskych) Golanských výšin či Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. "Všetko je možné, ale tejto historke neverím," dodal.

Prezident reagoval na správy médií, podľa ktorých sa Izrael sa v roku 2017 pravdepodobne pokúšal vo Washingtone vrátane okolia Bieleho domu odpočúvať mobilné telefónne hovory a tiež mobilnú dátovú prevádzku, cieľom bol zrejme prezident Trump. Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua také obvinenia označil za bohapustú lož.

Nový poradca

Trump tiež vyhlásil, že nepožiada ministra zahraničia Mikea Pompea, aby prevzal povinnosti odstupujúceho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona.

O túto funkciu sa podľa neho uchádza 15 ľudí, pretože je to "skvelý džob" a tiež "s Donaldom Trumpom je veľa zábavy".

Boltonovo odstúpenie Trump už skôr vysvetlil tým, že poradca nerešpektoval priority vlády, urobil niekoľko chýb a tiež urazil vodcu Severnej Kórey Kim Čong-una. Boltonovho nástupcu chce Trump menovať budúci týždeň.

Trump sa už s Kimom trikrát stretol.

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 03 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 04 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 05 - Modified: 2024-04-10 17:03:16 - Feat.: - Title: Zelenskyj by si "rád" vypočul predstavy Trumpa o ukončení vojny. Chce ho zobrať na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:54