Reuters
StoryEditor

Budeme odolávať hystérii demokratov, zaprisahal sa Biely dom

26.09.2019, 20:06
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia Bieleho domu sa snažili "zablokovať prístup" k záznamu telefonátu Donalda Trumpa s Volodymyrom Zelenským.

Biely dom vydal vo štvrtok vyhlásenie, že sa bude brániť proti "hystérii a falošným historkám" demokratov.

Vyjadrenie v tomto znení vyšlo po zverejnení podrobností zo sťažnosti nemenovaného, utajeného informátora, podľa ktorého sa americký prezident Donald Trump snažil ovplyvniť Ukrajinu tak, aby mu pomohla k znovuzvoleniu v prezidentských voľbách v roku 2020.

"Zverejnením tejto sťažnosti, ktorá nie je ničím iným ako zbierkou opisov udalostí z tretej ruky a útržkov zlátaných médiami, sa nič nezmenilo," uviedla vo vyhlásení Trumpova hovorkyňa Stephanie Grishamová, ktorú citovala agentúra AFP.

"Biely dom bude naďalej odrážať hystériu a falošné historky, šírené demokratmi a mnohými osobami v mainstreamových médiách," dodala hovorkyňa.

Zo sťažnosti utajeného informátora, zverejnenej vo štvrtok, vyplýva, že Trump v júlovom telefonáte naliehal na svojho ukrajinského partnera Volodymyra Zelenského, aby ukrajinská prokuratúra vyšetrovala jeho demokratického súpera Joea Bidena.

Predstavitelia Bieleho domu sa následne snažili "zablokovať prístup" k záznamu telefonátu.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová vo štvrtok na pravidelnej týždennej tlačovej konferencii podľa agentúry AP uviedla, že sťažnosť informátora z prostredia tajných služieb dokazuje, že prezident Trump oslabuje národnú bezpečnosť a snaží sa to ešte aj zatajiť.

Trumpovo naliehanie na Ukrajinu, aby vyšetrovala Trumpovho politického súpera Bidena, podľa nej ukazuje, že "zradil svoju prezidentskú prísahu, našu národnú bezpečnosť a férovosť" amerických volieb. "Toto je zatajovanie pravdy," dodala Pelosiová.

Zastáva názor, že hrubý prepis telefonátu so Zelenským, ktorý Biely dom zverejnil v stredu, prezidenta neočisťuje. "Ak si prezident myslí, že toto dokazuje jeho nevinu, tak potom ešte viac potvrdzuje, ako veľmi nevie rozoznať správne od nesprávneho," vyhlásila.

Sťažnosť sa stala podkladom pre spustenie vyšetrovania v Kongrese, ktoré môže viesť k impeachmentu prezidenta (ústavnej žalobe voči nemu).

V sťažnosti informátora sa uvádza, že Trump zneužil svoje právomoci, keď "žiadal zasahovanie cudzej krajiny" do budúcoročných prezidentských volieb v USA.

Trump akékoľvek protizákonné konanie odmieta.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:38