Donald Trump a Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Rusko dúfa, že Washington nebude zverejňovať rozhovory Trumpa s Putinom

27.09.2019, 13:29
Autor:
TASRTASR
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil zverejnenie telefonátu medzi Trumpom a Zelenským za dosť nezvyčajné.

Kremeľ dúfa, že Washington nezverejní prepisy telefonických rozhovorov medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým náprotivkom Donaldom Trumpom, ako to urobil pri rozhovoroch šéfa Bieleho domu s lídrom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským.

S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova o tom v piatok informovala agentúra Interfax.

"Dúfame, že k tomu nedôjde, keďže naše vzťahy (s USA) sú beztak zaťažované mnohými problémami," odpovedal Peskov na otázku, či sa nebojí, že Biely dom v budúcnosti zverejní aj prepisy rozhovorov Trumpa s Putinom.

Zverejnenie telefonátu medzi Trumpom a Zelenským pritom hovorca Kremľa označil za "dosť nezvyčajné".

Biely dom v stredu zverejnil hrubý prepis júlového telefonického rozhovoru Trumpa so Zelenským, ktorého americký líder nabádal na spoluprácu pri vyšetrovaní obchodných aktivít bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, súvisiacich s Ukrajinou.

Biden je významným politikom Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbách.

Trump čelí podozreniu, že zneužil svoje postavenie a z vnútropolitických dôvodov vyvíjal nátlak na ukrajinského lídra. On sám však tvrdí, že v predmetnom telefonáte nebol prítomný "vôbec žiadny nátlak", a postup dolnej komory Kongresu opisuje ako "ten najväčší hon na bosorky v amerických dejinách".

Zelenskyj v stredu takisto vyhlásil, že sa necítil byť pod nátlakom, pričom telefonát zhodnotil ako "normálny".

Zverejnený prepis nepotvrdil, že by Trump v júlovom rozhovore so Zelenským výslovne spájal americkú pomoc Ukrajine s vyšetrovaním Bidenových aktivít.

V tom istom čase však Trump zmrazil americkú pomoc Ukrajine, ktorá bola uvoľnená iba v posledných týždňoch.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:56