StoryEditor

Johnson nemieni odstúpiť, aby umožnil odklad brexitu

29.09.2019, 12:52
Autor:
ČTKČTK
Boris Johnson, ktorý je premiérom od tohtoročného júla, sľúbil vyviesť krajinu z Únie, pokojne aj bez dohody, pretože brexit schválili britskí voliči pred tromi rokmi referende.

Britský premiér Boris Johnson dnes uviedol, že nemieni odstúpiť, aby umožnil ďalší odklad brexitu a zamedzil tak odchodu Británie z Únie bez dohody.

Johnson to povedal pre BBC pred začatím výročnej konferencie vládnej Konzervatívnej strany, ktorá potrvá do 2. októbra.

​Podľa britských médií by z nej mohol vzísť plán konzervatívcov na riešenie patovej situácie ohľadom brexitu. "Zaviazal som sa viesť stranu a svoju krajinu v ťažkých časoch a hodlám v tom pokračovať," odpovedal Johnson.

Ohľadom možných riešení pretrvávajúcej patovej situácie bol požiadaný, či by rezignoval a nechal tak niekoho iného, ​​aby požiadal v Únii o odklad brexitu. Ten je plánovaný na 31. októbra.

Johnson, ktorý je premiérom od tohtoročného júla, sľúbil vyviesť krajinu z Únie, pokojne aj bez dohody, pretože brexit schválili britskí voliči pred tromi rokmi referende.

Aj dnes zopakoval, že by bol "radšej mŕtvy v priekope", než aby v Bruseli žiadal o odklad brexitu. K dohode, ktorú s Úniu prerokovala jeho predchodkyňa Theresa Mayová a ktorú opakovane odmietol britský parlament, dnes Johnson povedal, že nemá v úmysle ju oživiť.

Uviedol tiež, že je stále "dobrá šanca" na novú dohodu. Za potenciálne zlomovú býva označovaný summit Únie, ktorý sa uskutoční 17. a 18. októbra. Britský parlament schválil zákon, ktorý má zamedziť odchodu krajiny z Únie bez dohody.

Podľa neho musí premiér požiadať o odklad brexitu, pokiaľ nebude do 19. októbra dosiahnutá dohoda o vystúpení z Únie.

Johnsonova vláda zatiaľ nezverejnila nové návrhy, ako riešiť sporné body, najmä budúcnosť hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Podľa predstaviteľov Únie sa šanca na brexit bez dohody stále zvyšuje.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:35