Bild.de
StoryEditor

Titulky nemeckých novín zaplavila správa o smrti Karla Gotta

02.10.2019, 11:44
Za "zlatým hlasom z Prahy" smútia aj v Nemecku.

Karel Gott budoval svoju kariéru v Nemecku rovnako usilovne ako v Československu. Titulné stránky nemeckých médií dnes zaplnila správa Karel Gott ist tot/Karel Gott zomrel. 

​Hviezda populárnej hudby zomrela v kruhu svojej rodiny, Karel Gott zomrel. Píšu na titulnej strane nemecké noviny Bild

Bol to „zlatý hlas z Prahy“, napísal Spiegel

Bol jednou z najväčších hviezd populárnej hudby, vyjadril sa o Gottovi nemecký Zeit

Süddeutsche Zeitung o Gottovi píše, že piesňou Včielka Mája vytvoril celú generáciu.

A ten hlas, ktorý mám na mysli, patril Karlovi. Okorenil nemeckú hitovú scénu štipkou skutočnej exotiky východného bloku - a naozaj vedel spievať. Napísal o Gottovi nemecký Welt. 

​O Gottovi píšu FocusMitteldeutscher Rundfunk, Tagesschau, Stern, Berliner Morgenpost a mnoho ďalších. 

Nahrávka s názvom „Weiss du wohin“ a nahrávacia zmluva s Polydorom v roku 1967 Gottovi otvorila dvere do nemeckej pop-music.

Keďže v Nemecku ľudia najväčšie svetové hity poznali, nemohol spievať ich coververzie. Gott sa musel prispôsobiť svojmu publiku, zmenil sa na speváka „šlágrov“. Od týchto čias je Karel Gott uznávaný aj za hranicami.

Maďarský spevák sa rozplakal

Maďarský spravodajský portál 444.hu napísal, že zomrel Karel Gott, najznámejší Čechoslovák, ktorý bol zrejme aj najznámejším spevákom komunistickej éry. Podľa 444.hu bol Gott na rozdiel od mnohých hviezd socialistického tábora populárnym aj na Západe.

O umelcovom úmrtí informovali prakticky všetky maďarské médiá. Portál Index.hu pripomenul, že Gott viackrát navštívil aj Maďarsko, v roku 2003 spieval v budapeštianskom hoteli Hilton a v roku 2005 po koncerte v komplexe Savoya Park ho požiadal o autogram starosta Budapešti Gábor Demszky.

V reakcii na správu o Gottovom úmrtí sa populárny maďarský spevák György Korda rozplakal. Pre komerčnú televíziu ATV povedal, že skoro odpadol, aj keď už dávnejšie vedel, že s českým spevákom je zle.

"Mali sme veľmi dobré vzťahy so 'Sinatrom Východu'," povedal takisto 80-ročný Korda, ktorý sa s Gottom poznal vyše 50 rokov. Pripomenul, že prvýkrát sa stretli v roku 1965 vo vtedajšom Sovietskom zväze a stretli sa v zahraničí na viacerých vystúpeniach.

Veľký smútok v Rakúsku

Medailóniky k úmrtiu Karla Gotta priniesli dnes viaceré rakúske médiá. Mnohé označili speváka za legendu českej populárnej hudby. Niektoré z denníkov uviedli, že Gottove hity spojili niekoľko generácií. Rakúska agentúra APA píše o "veľkej strate" pre Čechov i českú kultúrnu scénu.

"Česko prišlo o 'božského Karla'", nadpísala svoj článok APA, ktorá okrem rady ocenení a mnohých hitov pripomenula aj Gottov vzťah k fanúšikom. "Na rozdiel od mnohých svojich kolegov bol známy tým, že svojim priaznivcom nikdy neodmietol autogram. Po koncertoch podpisy trpezlivo rozdával, kým neprišiel na rad aj ten posledný fanúšik," uviedla agentúra.

Mnohé rakúske médiá píšu, že "Zlatý hlas z Prahy" sa preslávil okrem iného piesňou Včielka Mája, pripomínajú však aj ďalšie z desiatok jeho hitov aj to, že v roku 1968 reprezentoval Rakúsko v hudobnej súťaži Eurovízia (Československá televízia vtedy ešte nebola členom usporiadateľskej organizácie - pozn. red.).

"Legenda populárnej hudby zomrela. Gottov hlas sprevádzal prvé lásky celej povojnovej generácie," napísal web rakúskeho denníka Kurier. V úvode článku taktiež pripomenul pieseň Včielka Mája, ktorý je stále populárny v Rakúsku aj v Nemecku. Denník Kurier pripomenul aj aktuálny hit Srdce nehasne, ktorý pre Gotta a jeho dcéru Charlotte Ellu zložil Richard Krajčo.

Denník Salzburger Nachrichten okrem Včielky Máji spomenul aj ďalšie z desiatok Gottových hitov, napríklad piesne Lady Carneval či Babička. Medailónik s Gottovými fotografiami a s niekoľkými videami s jeho piesňami priniesol napríklad denník Der Standard, ktorý upozornil aj na Gottov duet s nemeckým raperom Bushidom Für immer jung (Navždy mladý).

"Smútok kvôli spevákovi, s ktorým mnohí z nás vyrástli, je veľký," reagoval na Gottovo úmrtie bulvárny rakúsky denník Kronen Zeitung.

01 - Modified: 2019-10-02 08:54:41 - Feat.: 0 - Title: Čo ste nevedeli o zákernom ochorení, ktorým trpel Karel Gott 02 - Modified: 2019-10-02 12:27:32 - Feat.: 0 - Title: Zomrel legendárny spevák Karel Gott, zlatý hlas z Česka 03 - Modified: 2019-10-02 09:19:42 - Feat.: 0 - Title: S chorobou bojoval až do posledného momentu. Karel Gott podľahol leukémii 04 - Modified: 2019-10-02 10:37:32 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si najväčšie hity Karla Gotta, ktoré z neho spravili legendu
01 - Modified: 2021-01-31 08:50:23 - Feat.: - Title: Zomrel Ladislav Štaidl, kapelník i autor hitov Karla Gotta 02 - Modified: 2020-12-28 08:54:51 - Feat.: - Title: Stále jej veľmi chýba. Ivana Gottová si zaspomínala na Karla pri vianočnom stromčeku 03 - Modified: 2020-10-03 06:23:01 - Feat.: - Title: Hovorkyňa Karla Gotta v rozhovore prezradila aj to, aké boli jeho posledné chvíle 04 - Modified: 2020-07-15 10:12:31 - Feat.: - Title: Najintímnejšia sonda do duše Karla Gotta: Pozrite si prvé zábery dokumentu Karel 05 - Modified: 2020-03-05 10:23:18 - Feat.: - Title: Ďalšie prekvapenie pre fanúšikov Karla Gotta. Maestro stihol pred smrťou uskutočniť obrovskú vec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:58