StoryEditor

Teror udrel na americký konzulát v Istanbule

10.07.2008, 00:00

Na americkú diplomatickú misiu v tureckom Istanbule včera zaútočili atentátnici. Pri streľbe zahynulo šesť ľudí, niekoľko ďalších bolo zranených. Očití svedkovia uviedli, že traja muži pred konzulátom vyskočili z bieleho auta a spustili paľbu na policajnú hliadku pred budovou. Bezpečnostné zložky streľbu opätovali a troch útočníkov zabili. O život však prišli aj traja policajti. Jeden zahynul na mieste, ďalší dvaja podľahli zraneniam po prevoze do nemocnice. "Traja ozbrojení útočníci prišli na miesto útoku autom a boli zneškodnení hliadkujúcimi policajtmi," povedal istanbulský guvernér Muammer Güler.

Pátra sa po šoférovi
Podľa svedkov streľba trvala približne osem minút. Biele auto, ktoré riadil štvrtý muž, po útoku z miesta streľby uniklo. Podľa guvernéra Gülera útočníci začali strieľať z auta na policajné stanovisko pred ostro stráženým zastupiteľským úradom Spojených štátov. "Niet pochybností o tom, že išlo o teroristický útok," dodal Güler. Prestrelka si nevyžiadala žiadne obete medzi zamestnancami konzulátu, čo potvrdila aj konzulárna hovorkyňa.
Podľa tureckých médií práve v tom čase čakali pred konzulátom ľudia na víza. "Boli tam štyria útočníci. Traja z nich vystúpili z auta a strieľali na políciu. Potom som ich videl ležať mŕtvych na zemi," povedal Enis Yilmaz, ktorý čakal na víza.
Zatiaľ nie je známy motív útoku, ku ktorému sa nikto neprihlásil. "Teraz je ešte predčasné hovoriť, o čo presne išlo, vyšetrujeme všetky stopy," povedal minister vnútra Besir Atalay.

Množiace sa atentáty
Konzulárny úrad sa nachádza v európskej časti Istanbulu. Do prísne stráženej lokality ho umiestnili v roku 2003, keď zahraničné misie vo svete zaviedli prísne bezpečnostné opatrenia súvisiace s teroristickými útokmi v New Yorku z 11. septembra 2001.
Turecko bolo v posledných rokoch terčom niekoľkých ozbrojených útokov zo strany islamských radikálov. Pri najvážnejšom incidente v roku 2003, keď radikáli zaútočili v Istanbule na synagógy a britské zastúpenia, zahynulo asi 60 ľudí.
Minulý rok vo februári bolo za tieto atentáty odsúdených na doživotie sedem údajných aktivistov teroristickej siete Al-Kajdá vrátane Sýrčana, ktorého považovali za strojcu útokov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:53