Reuters
StoryEditor

Priekopa s hadmi a aligátormi, strieľanie do migrantov. Trump chcel zmeny na hranici, poradcovia mu to vyhovorili

05.10.2019, 00:00
Podľa denníka The New York Times prišiel Donald Trump so šokujúcim plánom na riešenie migračnej krízy.

Múr s bodákmi, ktoré prerežú ľudské mäso, vodná priekopa s aligátormi aj elektrický plot. To všetko si predstavoval Donald Trump na hraniciach s Mexikom. Tento rok v marci mu tieto návrhy poradcovia vyhovorili a pohraničníkom radili, nech prezidenta ignorujú.

Ako cesta na začiatok prezidentského mandátu Donalda Trumpa pôsobia posledné správy z Bieleho domu. Návrat do doby, kedy zo sídla prezidenta USA unikali správy o tom, ako hlava Spojených štátov na poradách navrhuje hodiť atómovú bombu do oka hurikánu. Tentoraz sa však len ťažko uveriteľné informácie týkajú múru na hraniciach s Mexikom.

Priekopa plná hadov a aligátorov

Podľa denníka The New York Times totiž prezident na jar prišiel s riešením migračnej krízy. A išlo o úplne šokujúce plán, chcel totiž úplne uzavrieť hranice. Keď ho jeho poradcovia presvedčili, že to nejde, pretože by napríklad "uväznil" amerických turistov v Mexiku, prišiel Trump s ešte extrémnejším návrhmi.

Chcel, aby múr na hraniciach bol pod prúdom a aby na vrchu boli ostne, ktoré by dokázali rozrezať ľudské mäso. Opakovane potom mal navrhovať, aby sa pozdĺž hranice USA vybudovala vodná priekopa, ktorá by bola plná hadov či aligátorov.

Podľa NYT dokonca prezident hovoril o priekope tak často, že svojich podriadených donútil zistiť odhad ceny jej vybudovania. Potom dokonca verejne navrhol, aby vojaci strieľali po migrantoch, ak tí po nich budú hádzať kamene.

"Poradcovia mu však opäť povedali, že to je nezákonné a Trump tak navrhol, aby migrantov strieľali do nôh, aby ich, len spomalili. To tiež nie je povolené, odpovedali mu poradcovia," opísal americký denník, ktorého redaktori hovorili s viac ako desiatimi zamestnancami Bieleho domu, ktorí sa zúčastnili rokovaní s prezidentom v týchto otázkach tento rok v marci.

"Vyzerám kvôli vám ako idiot"

Prezident rozhodne nebol spokojný. Potom, čo mu pri jednom z marcových mítingov jeho ministri zarazili jeho nápady, dal priechod emóciám a pôvodne polhodinové rokovanie sa pretiahlo na viac ako dve hodiny. "Vyzerám kvôli vám ako idiot," kričal vraj frustrovaný Trump a mal pocit, že mu jeho tím v otázkach migrácie nepomáha. "Založil som na tom kampaň. Je to moja téma! "

Následne potom prezident Trump kričal na vtedajšiu ministerku vnútornej bezpečnosti USA Kirstjen Nielsenovú: "Lou Dobbs vás nenávidí, Ann Coulterová vás nenávidí a ja kvôli vám vyzerám zle." Spomenutí ľudia sú moderátormi, respektíve komentátormi na televízii Fox News.

Spory s Nielsenovou boli vtedy prakticky na dennom poriadku, informuje The New York Times. Prezidenta proti nej štval jeho poradca Stephen Miller a tvrdil Trumpovi, že sa len vyhovára na zákonné prekážky. Prezidenta nebolo zložité presvedčiť, Nielsenová naozaj Trumpvi často oponovala.

Len pár príkladov - Trump chcel, aby múr bola celý čierny, ministerka mu tvrdila, že by to bolo moc drahé (konkrétne drahšie o milión dolárov na jednu míľu steny); Trump chcel zrýchlenie výstavby múru a Nielsenová tvrdila, že stále nie sú vykúpené pozemky. "Tak to zaberieme a nech nás žalujú," povedal vraj prezident. Ministerka ho však ignorovala a takéto kroky nepodnikla. A nebola jediná.

Posielajte migrantov domov

Donald Trump sa na konci marca išiel pozrieť do Kalifornie, ako prebieha stavba jeho milovaného múru. V sprievode vtedajšieho šéfa Colnej a hraničnej ochrany USA Kevina McAleenana dostal nápad, že Spojené štáty jednoducho nebudú vpúšťať utečencov na svoje územie. McAleenanovi povedal, že ak sa kvôli tomu dostane do problémov, tak ho omilostia.

Svoj plán potom Trump vyložil celému tímu kalifornskej pohraničnej stráže. "Moja správa znie: udržte ich mimo našu krajinu. Do jedného. Krajina je už plná," povedal vraj Trump. Keď odišiel z miestnosti, mal k pracovníkom pohraničnej stráže krátky prejav McAleenan. Povedal, nech prezidenta ignorujú, pretože na to jednoducho nemajú právo.

Po návrate z Kalifornie vydržala Nielsenová vo funkcii už len týždeň. Na ďalšom rokovaní vlády totiž povedala prezidentovi, že neverí, že múr bude fungovať. A Trump reagoval vetou: "Kirstjen, chcem urobiť zmenu."

Povedal ministerke, že jej dá týždeň, než ohlási jej rezignáciu, aby uľahčil odovzdanie ministerstva do rúk niekoho ďalšieho, ale nakoniec bolo všetko inak. Než Nielsenová opustila Biely dom, napísal prezident na Twitter: "Ministerka vnútornej bezpečnosti Kirstjen Nielsenová opustí svoju pozíciu. Chcel by som jej týmto poďakovať za jej službu."

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 06:09