StoryEditor

Máme právo použiť silu

13.08.2008, 00:00

Čo Ruská federácia sleduje pokračovaním akcií na gruzínskom území?
Ruské ozbrojené sily plnia v Gruzínsku úlohu zaistiť bezpečnosť našich mierových vojakov, nachádzajúcich sa v Južnom Osetsku, i tamojších obyvateľov, ktorí sú ruskými občanmi. Ruské vojská zavŕšili svoju operáciu po tom, ako prinútili gruzínske vedenie k mieru. Ruská strana trvá na svojom práve použiť silu na likvidáciu možných provokácií a hrozieb zo strany gruzínskych ozbrojených síl a predĺžiť pôsobenie mierových síl v regióne. Mandát ruských mierových síl nikto nezmenil.
 
Môžete komentovať tvrdenia Gruzínska, že cieľom ruskej akcie je zvrhnúť vládu v Tbilisi?
Je to obyčajný bluf. Výber predstaviteľov krajiny je vecou obyvateľov Gruzínska. Treba však pripomenúť, že svojou barbarskou akciou v Južnom Osetsku gruzínsky prezident vážne skompromitoval seba a viac už nemôže byť našim partnerom pri rozhovoroch.
 
Je Rusko pripravené riešiť krízu v regióne v spolupráci s ostatnými krajinami, alebo sa spolieha len na svoje sily?
Ruskí predstavitelia sú, samozrejme, v kontakte so svojimi zahraničnými partnermi a posudzujú s nimi situáciu. Napríklad včera bol v Rusku na návšteve francúzsky prezident Nicolas Sarkozy či zástupca fínskej diplomacie Alexander Stub. V rozhovoroch s nimi dominovala práve otázka vývoja v Gruzínsku. Včera náš minister zahraničných vecí Sergej Lavrov hovoril so šéfom vašej diplomacie Jánom Kubišom. Veľmi pozorne sme si vypočuli vyjadrenia, že slovenská diplomacia je v prípade potreby pripravená spolupracovať na zmiernení napätia. Myslíme si, že svoju úlohu v normalizácii situácie by mohli zohrať aj medzinárodné organizácie.
 
Dokedy bude trvať vojenská akcia v Gruzínsku?
Pripomínam -- prezident a hlavný veliteľ ruských ozbrojených síl Dmitrij Medvedev 12. augusta prijal rozhodnutie o zavŕšení operácií po tom, ako bola gruzínska strana prinútená k mieru. Cieľ je dosiahnutý - zaistila sa bezpečnosť našich mierových síl i ľudí v Južnom Osetsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:33