Reprofoto/ Twitter/Guy Elster
StoryEditor

Najmenej dvaja mŕtvi po streľbe pri nemeckej synagóge. Jedného z útočníkov zadržali

09.10.2019, 13:31
Autor:
ČTKČTK
Dejiskom krviprelievania sa stal židovský svätostánok v štvrti Paulus.

Dvaja ľudia dnes prišli o život pri streľbe v meste Halle na východe Nemecka. Na twitteri o tom informovala polícia, ktorá už tiež zadržala jednu osobu. Ďalší páchateľ, alebo páchatelia však podľa nej môžu byť na úteku. Obyvatelia mesta, ktoré má zhruba 234-tisíc obyvateľov, sa preto majú mať na pozore. Úrady im odporúčajú nevychádzať z budov.

Prvé správy o streľbe v štvrti Paulus, ktorá leží severne od centra mesta, polícia zverejnila pred 13:00. Neskôr uviedla, že dvaja ľudia zomreli a že do mesta vyslala množstvo jednotiek. Bližšie podrobnosti o okolnostiach streľby zatiaľ neoznámila. Varovala zároveň pred akýmikoľvek špekuláciami.

Nemecké médiá sa zhodujú na tom, že sa v Halle strieľalo najmenej na dvoch miestach. Jedným bolo okolie tunajšie synagógy, do ktorej sa podľa informácií magazínu Spiegel útočníci pokúsili dostať. Vďaka bezpečnostným opatreniam sa im to však nepodarilo. Teraz je v budove 70 až 80 ľudí.

Židia dnes totiž oslavuje svoj najdôležitejší sviatok Jom Kippur (Deň zmierenia). Jeden z útočníkov sa podľa svedkov snažil za pomoci zbrane a granátov preniknúť aj na židovský cintorín.

Znovu sa podľa svedkov, ktorí hovorili s televíziou n-tv, strieľalo pár stoviek metrov odtiaľ. Maskovaný útočník v bojovom obleku a prilbe automatickou zbraňou pálil do rýchleho občerstvenia s kebabom.

Takéto podniky v Nemecku často prevádzkujú ľudia s tureckými koreňmi. Dovnútra sa tiež pokúsil vhodiť predmet vyzerajúci ako granát. Ten síce vybuchol, ale vážne škody nespôsobil.

Spiegel, podľa ktorého boli útočníci najmenej dvaja, tvrdí, že sa po útokoch strelci rozdelili. Jeden z nich sa pokúsil utiecť vo vozidle taxislužby, ktoré však na diaľnici zastavila polícia.

Ulice sasko-anhaltského Halle sú po útokoch podľa verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice MDR prakticky vyľudnené. Stanica je uzavretá. Na niektorých miestach hliadkujú ťažko vyzbrojení policajti. Ďalší sa do mesta schádzajú odinakiaľ. V pohotovosti sú všetci záchranári.

Dnes sa strieľalo aj v meste Landsberg, ktoré leží neďaleko Halle. Či spolu prípady súvisia, ale nie je jasné.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:22