Vojenská operáciaReuters
StoryEditor

Turecko spustilo vojenskú operáciu na severe Sýrie. Európske veľmoci reagujú

09.10.2019, 15:32
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Oznámil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecko spustilo vojenskú operáciu v severnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu. Oznámil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informovala spravodajská televízia NTV.

Turecká vojenská operácia

"Turecké ozbrojené sily spolu so Sýrskou národnou armádou práve spustili operáciu Mierová jar proti teroristom z PKK/YPG a Dáišu (arabský akronym tzv. Islamského štátu) v severnej Sýrii. Naším cieľom je zabrániť vytvoreniu teroristického koridoru cez naše južné hranice, ako aj nastolenie mieru v tejto oblasti," napísal na Twitteri turecký prezident.

Začiatok tureckej ofenzívy potvrdil aj hovorca kurdských síl s tým, že na severe Sýrie došlo k vzdušným útokom tureckého vojenského letectva podporovaných delostreleckou paľbou. Jedným z terčov útokov je aj pohraničné mesto meste Rás al-Ajn.

​Kurdské milície Oddiely ľudovej obrany (YPG) ovládajú na severe Sýrie územie východne od rieky Eufrat. Ankara ich pokladá za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku považovaná za teroristickú organizáciu.

YPG pomáhali americkým jednotkám v boji proti teroristickej organizácii IS. Američania sa však pred pripravovanou tureckou ofenzívou zo severu Sýrie stiahli.

Európske veľmoci reagujú

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že turecká vojenská ofenzíva, ktorá sa v stredu začala na severe Sýrie, by mala byť "primeraná a rozvážna". Informovala o tom agentúra DPA.

"Dôležité je vyvarovať sa krokov, ktoré by mohli túto oblasť ešte viac destabilizovať, viesť k eskalácii napätia a spôsobiť ešte väčšie ľudské utrpenie," povedal Stoltenberg počas návštevy Ríma. Dodal, že o ofenzíve tureckých síl proti Kurdom na severe Sýrie bude v piatok počas návštevy Istanbulu hovoriť s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tureckú ofenzívu, ktorá je podľa Erdoganových slov namierená proti kurdským Oddielom ľudovej obrany (YPG) a bojovníkom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), odsúdilo aj Nemecko.

"Žiadame Turecko, aby ukončilo operáciu (v Sýrii) a svoje bezpečnostné záujmy presadzovalo nenásilnou cestou," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Ofenzíva by podľa neho mohla viesť k ďalšej humanitárnej katastrofe a k novému prílevu utečencov.

Rovnakú výzvu v súvislosti s ofenzívou adresoval Turecku aj predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. "Vyzývam Turecko a ostatných účastníkov (konfliktu), aby postupovali rozvážne... a zastavili operácie, ktoré sa už začali," povedal Juncker.
Americký senátor za štát Južná Karolína Lindsey Graham na margo tureckej vojenskej operácie v Sýrii povedal, že Ankara za ňu "draho zaplatí".

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:00