Joe BidenReuters
StoryEditor

"Neskúša nás. On sa nám vysmieva." Trumpov konkurent hovorí o ústavnej žalobe na šéfa Bieleho domu

09.10.2019, 21:34
Autor:
ČTKČTK
O podanie ústavnej žaloby sa pred časom začalo znovu hovoriť v súvislosti s kauzou, ktorá vypukla kvôli sťažnosti whistleblower.

Favorit boja o nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v USA Joe Biden dnes prvýkrát verejne vyzval na podanie ústavnej žaloby na prezidenta Donalda Trumpa.

V prejave pred svojimi priaznivcami v štáte New Hampshire niekdajší viceprezident Spojených štátov okrem iného povedal, že Trump porušil prísahu a zradil národ.

​V rýchlej reakcii na Twitteri šéf Bieleho domu uviedol, že sa ničoho nedopustil a Bidena označil za trápneho.

"Pred zrakmi celého sveta a amerického ľudu porušil Donald Trump svoju prezidentskú prísahu, zradil tento národ a spáchal činy, ktoré zakladajú dôvod na podanie ústavnej žaloby," uviedol niekdajší zástupca prezidenta Baracka Obamu.

"Aby sme zachovali našu ústavu, našu demokraciu, našu základnú integritu, mala by na neho byť podaná ústavná žaloba," dodal.

Tým, že žiadal cudzie mocnosti, aby zasiahli do volieb v roku 2020, Trump podľa Bidena "vystrieľal diery do ústavy". "Neskúša nás. On sa nám vysmieva," dodal prezidentský kandidát na adresu súčasného šéfa Bieleho domu.

Joe Biden a jeho syn Hunter podľa Trumpa okradol "najmenej dve krajiny o milióny dolárov". "Ja som neurobil nič zlé," dodal prezident, podľa ktorého nemal Biden kvôli "zlyhávajúcej kampani" inú možnosť, než vyzvať k takzvanému impeachmentu.

Neskôr Trump zverejnil na svojom twitterovom účte ešte video, ktoré sa týka ukrajinskej kauzy "ospalého Joea Bidena".

O podanie ústavnej žaloby sa pred časom začalo znovu hovoriť v súvislosti s kauzou, ktorá vypukla kvôli sťažnosti whistleblower.

Ten upozornil na júlový telefonát Trumpa s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyr Zelenským.

Pracovník amerických spravodajských služieb vo svojej sťažnosti uviedol, že Trump vyvíjal na Zelenského nátlak, aby ukrajinská justícia začala vyšetrovať Trumpovho politického rivala Bidena kvôli skoršiemu pôsobeniu jeho syna Huntera v ukrajinskej energetickej firme.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:44