StoryEditor

Súd poslal na deväť rokov do väzenia Vadalu. Muža, ktorý Troškovú považoval za svoju sestru

10.10.2019, 11:10
Autor:
pebpeblmlmČTKČTK
Kontroverzný podnikateľ ide za mreže za pašovanie drog.

Antonino Vadala ide na deväť rokov do väzenia za pašovanie drog. Informáciu priniesol portál Gazzetta del Sud.

Vadala bol jedným zo sedemnástich obžalovaných, ktorých súd uznal vinnými z pašovania drog z Južnej Ameriky do Talianska.

Väčšina obžalovaných podľa talianskeho serveru pochádzala z okolia mesta Locri v juhotalianskom regióne Kalábria. Podľa sudkyne benátskeho súdu Francesky Zancanovej vytvorili organizáciu, ktorá do Talianska dovážala vo veľkom kokaín z Južnej Ameriky. Najmenej v jednom prípade pritom drogu vydávali za potravinový doplnok.

Vydanie Vadalu do Talianska nariadila na začiatku mája slovenská prokuratúra. Podnikateľ predtým s takýmto postupom súhlasil, čo celú vydávaciu procedúru zjednodušilo.

Väzby na Ficových spolupracovníkov

​Vadala dlhodobo žil na Slovensku. V marci ho zadržala polícia na základe európskeho zatykača vydaného súdom v Benátkach. Išlo o súčasť medzinárodného zásahu, pri ktorom bolo zadržaných dohromady 17 osôb, okrem Vadalu všetci v Taliansku.

Zastrelený novinár Ján Kuciak sa pri svojej investigatívnej práci venoval okrem iného odhaľovaniu aktivít talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom a Vadalovým väzbám na spolupracovníkov bývalého premiéra Roberta Fica.

Najviac sa spomínali dve mená - Mária Trošková a Viliam Jasaň. Trošková pôsobila po boku vtedajšieho premiéra Roberta Fica ako hlavná štátna radkyňa. Zároveň mala intenzívny kontakt s Vadadom. Informácie, ktoré uverejnila talianska verejnoprávna televízia RAI, hovoria o stovke telefonátov Troškovej s Vadalom.

Taliansky podnikateľ svoje kontakty na Troškovú nikdy nepopieral. "My sme ako brat a sestra," povedal pred rokom a pol Vadala pre denník Korzár.

Podobne otvorene hovoril aj o Jasaňovi, mal s ním priateľský vzťah a oslovoval ho "Vilo". Práve jemu odporučil Troškovú ako asistentku. Jasaň pôsobil ako tajomník bezpečnostnej rady a zodpovedal za krízový manažment a bezpečnosť štátu.

Médiámi prebehla aj informácia o tom, že talianska prokuratúra má v spise informáciu o priamom telefonáte medzi Robertom Ficom a Antoninom Vadalom. Fico to viackrát poprel. Je pravdou, že žiadny dôkaz doteraz nebol zverejnený.

Kuciak písal o Vadalovom biznise

Slovenská polícia v súvislosti s vyšetrovaním Kuciakovej vraždy zadržala na začiatku marca Vadalu a jeho šesť krajanov, následne ich všetkých ale prepustila.

Vadala spojitosť vraždy novinára so svojimi podnikateľskými aktivitami odmietol.

Vlastnili alebo dodnes vlastnia niekoľko desiatok firiem. Ich majetok sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. Obhospodarujú stovky až tisíce hektárov pôdy, na ktoré čerpajú milióny eur dotácií,“ informoval v svojom poslednom článku Kuciak.

Na východnom Slovensku má ísť o štyri talianske rodiny – Vadalovcov, Cinnanteovcov, Rodovcov a Catroppovcov, ktoré mali svoj biznis realizovať cez poľnohospodársky sektor. Všetky pochádzajú z prostredia talianskej Kalábrie, a teda rodiska mafie Ndranghety.

Kuciak spomínal Vadalu v súvislosti s viacerými súdnymi rozhodnutiami, podľa ktorých dostal na ruku peniaze od ľudí z Talianska. Za tieto peniaze mal kúpiť poľnohospodárske družstvo na Slovensku. Taliani však vytiahli svoje protestné hlasy - z obchodu nič nemali, a preto začali peniaze od Vadalu vymáhať.

Ten však zdôrazňoval, že nič nedlhuje a vyhlásenie s opačným názorom mal podpísať pod nátlakom.

Vadala mal tiež obchodovať so synom trebišovského okresného prokurátora Františkom Bickom mladším, ktorý mu údajne predal svoju spoločnosť Terra Real. Ako ďalej informovali aj HN, v rokoch 2008 až 2011 spoločne podnikali pod záštitou Vadalovej firmy, dnes známej ako Genna a aj v ďalšej pod názvom V.B.D. Europa.

Mená rodín svietili pred rokom aj na zatykači. Osemnásť členov gangu malo pre mafiu pašovať do Európy stovky kilogramov kokaínu. Vadalovci sú pri zatykači iba spomenutí a podrobnosti podľa Kuciakovho článku známe nie sú.

01 - Modified: 2019-06-27 11:16:41 - Feat.: 0 - Title: V bratislavskom dopravnom podniku končí jedna z manažérok. Kvôli podnikaniu s Vadalom 02 - Modified: 2018-04-02 23:17:34 - Feat.: 0 - Title: Poznám slovenských colníkov a tajných, chválil sa Vadala. Dokument z Talianska opisuje, ako mal pašovať drogy 03 - Modified: 2018-04-17 12:52:23 - Feat.: 0 - Title: Vadala chcel od štátu vylákať vyše stotisíc eur, hrozí mu až desať rokov väzenia 04 - Modified: 2018-04-27 09:39:12 - Feat.: 0 - Title: Antonino Vadala súhlasí s vydaním do Talianska 05 - Modified: 2018-05-15 14:29:57 - Feat.: 0 - Title: Vadala je už v Taliansku. V sprievode policajtov odletel do Ríma 06 - Modified: 2019-06-08 15:31:07 - Feat.: 0 - Title: Vo Vadalovej firme sídlili okresní colníci, tí mu nepriamo pomáhali pašovať drogy
01 - Modified: 2020-05-14 08:48:02 - Feat.: - Title: Lučanský je rozhorčený, že elitný tím nedal zanalyzovať Vadalov telefón 02 - Modified: 2020-05-13 13:30:13 - Feat.: - Title: Nový šéf SIS reagoval na správy medzi Troškovou a Vadalom. Problémom sa dalo vyhnúť, tvrdí 03 - Modified: 2020-05-12 08:34:52 - Feat.: - Title: Vadala chcel využiť Troškovej konexie. 12 rokov som bojoval za Smer, napísal jej 04 - Modified: 2019-10-26 08:47:23 - Feat.: - Title: Podnikala s Vadalom. Vedenie Bratislavy ju chce odstaviť 05 - Modified: 2019-10-13 13:21:04 - Feat.: - Title: Pellegrini sa chce uchádzať o post premiéra. Vie si predstaviť sedieť v jednej vláde s Kiskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:23