Reuters
StoryEditor

Situácia v Sýrii sa vyostruje. Na sever mieria Asadove vojská, aby čelili tureckému útoku

13.10.2019, 19:48
Autor:
ČTKČTK
Medzi sýrskymi a kurdskými predstaviteľmi sa uskutočnili rokovania s cieľom zastaviť tureckú ofenzívu na severe Sýrie.

Jednotky sýrskych vládnych vojsk sa presúvajú na Kurdmi ovládaný sever krajiny, kde majú "čeliť tureckej agresii voči sýrskemu územiu".

Dnes o tom bez bližších údajov k rozmiestneniu jednotiek informovala sýrska štátna agentúra SANA.

​Agentúra Reuters s odvolaním sa na popredného kurdského politika Ahmeda Sulejmana uviedla, že na ruskej leteckej základni Hmímím sa dnes medzi vládnymi a kurdskými predstaviteľmi uskutočnili rokovania s cieľom zastaviť tureckú ofenzívu na severe Sýrie.

Sýrska strana rozhovory zatiaľ nepotvrdila.

Turecko začalo intervenciu na severovýchode Sýrie v stredu. Ankara tvrdí, že cieľom operácie je vyčistiť oblasť pri tureckých hraniciach od teroristov, za ktoré označuje kurdské milície YPG.

Chce tam tiež vytvoriť 30 kilometrov široké pásmo, kam hodlá previezť z Turecka veľkú časť z 3,6 milióna sýrskych utečencov.

Možnosť spolupráce medzi režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a Kurdmi, ktorí ovládajú rozsiahle územia v severovýchodnej Sýrii, v priebehu dneška naznačil americký minister obrany Mark Esper.

Libanonská televízia Al-Majádín neskôr uviedla, že rozmiestnenie vládnych jednotiek do severosýrskych miest Manbidž a Koban sa uskutoční do 48 hodín.

Arabsko-kurdské milície SDF, ktorých najvýznamnejšiu časť tvoria YPG, požiadali Damask o pomoc aj koncom minulého roka, kedy Turecko hrozilo zaútočiť na mesto Manbidž a oblasť západne od rieky Eufrat.

Sýrska armáda skutočne rozmiestnila svoje jednotky v blízkosti Manbidžu, do samotného mesta však nevstúpila. Keď sa vtedy predpokladaný turecký útok neodohral, ​​sama sa odtiaľ stiahla.

Počas občianskej vojny v Sýrii, ktorá trvá od roku 2011, vznikla na severovýchode krajiny faktická kurdská autonómia, ktorú však Damask neuznáva a kurdských bojovníkov miestami označoval za "zradcov" kvôli ich spojenectvu s Washingtonom.

01 - Modified: 2019-10-09 17:05:23 - Feat.: 0 - Title: Turecko spustilo vojenskú operáciu na severe Sýrie. Európske veľmoci reagujú 02 - Modified: 2019-10-10 13:09:20 - Feat.: 0 - Title: Otvoríme dvere a pošleme vám milióny utečencov, vyhráža sa Erdogan Európe 03 - Modified: 2019-10-10 16:07:27 - Feat.: 0 - Title: Aké šance majú Kurdi proti Turkom a prečo sa Erdogan nemusí obávať reakcie sveta? 04 - Modified: 2019-10-13 16:27:15 - Feat.: 0 - Title: Zbrojné embargá nezastavia tureckú operáciu v Sýrii, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:11