Reuters
StoryEditor

Jasné víťazstvo Kaczyńského. Parlamentné voľby v Poľsku ovládla strana Právo a spravodlivosť

13.10.2019, 21:11
Autor:
ČTKČTK
Vládna PiS podľa odhadov, zverejnených len krátko po uzavretí volebných miestností, získala 43,6 percenta hlasov.

Poľské parlamentné voľby dnes podľa odhadov jasne vyhrala vládna národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), na druhom mieste s veľkým odstupom skončila proeurópska opozičná Občianska koalícia.

Do parlamentu by sa mali dostať ešte tri ďalšie strany.

Vládna PiS podľa odhadov, zverejnených len krátko po uzavretí volebných miestností, získala 43,6 percenta hlasov, Občianska koalícia 27,4 percenta.

Podľa prepočtov televízie TVN24 bude mať PiS väčšinu vo 460 člennom Sejme, dolnej komore parlamentu.

"Dokázali sme vyhrať aj cez tú silnú kampaň proti nám," povedal predseda PiS Jaroslaw Kaczyński svojim spolustraníkom vo volebnom štábe. Tí nadšene tlieskali a kričali "Jaroslaw, Jaroslaw!"

Do Sejmu sa po piatich rokoch pravdepodobne vracia Zväz demokratickej ľavice (SLD), ktorý kandidoval v rámci zoskupení Ľavica. V poslaneckých laviciach tiež podľa odhadov zasadnú zástupcovia spojenectva ľudovcov a protisystémového hnutia Kukiz'15 a predstavitelia euroskeptickej, pravicovej Konfederácie.

Po dnešných voľbách získalo PiS silný mandát na to, aby pokračovalo v reformách začatých v uplynulom volebnom období. Jeho vláda zaviedla štedré sociálne dávky napríklad pre rodiny s deťmi, zvýšila minimálnu mzdu alebo znížila vek odchodu do dôchodku.

PiS ovládlo všetky kľúčové oblasti verejného života, vrátane dôležitých štátnych firiem a verejnoprávnych médií, ktoré sa podľa kritikov stali hlásnu trúbou národno-konzervatívnej formácie.

Kvôli spornej reforme súdnictva, ktorá zvýšila vplyv politikov na justíciu, sa vláda vo Varšave dostala do sporov s Európskou komisiou. Tá ju obviňuje z ohrozovania sudcovskej nezávislosti.

"Vo Varšave Budapešť nebude," vyhlásil Grzegorz Schetyna, predseda Občianskej platformy, najsilnejšieho zoskupenia Občianske koalície. Narážal tak na vládu maďarského pravicového premiéra Viktora Orbána, ktorá má v parlamente ústavnú väčšinu a čelí kritike kvôli porušovaniu demokracie a princípov právneho štátu.

Dnešné voľby sprevádzala na poľské pomery veľmi vysoká účasť: hlasovať prišlo 61,1 percenta voličov, čo je asi o desať percentuálnych bodov viac ako pred desiatimi rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:06