Reuters
StoryEditor

Reakcie na vývoj v Británii: Mal to byť deň objasnenia, namiesto toho máme odklady a zmätok

19.10.2019, 18:09
Autor:
ČTKČTK
Podľa Reuters sa veľvyslanci 27 krajín EÚ bez Británie stretnú v nedeľu dopoludnia v Bruseli, aby sa poradili o ďalších krokoch.

Ďalšie odloženie brexitu by nikomu neprospelo, uviedol dnes nemenovaný diplomatický zdroj z Francúzska v reakcii na výsledok hlasovania dolnej komory britského parlamentu, ktorá dnes prijala návrh odkladajúci schválenie dohody o odchode Británie z Európskej únie.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že nestráca nádej, že britský parlament dohodu prijme.

"Francúzsko (výsledok hlasovania) preberie so svojimi európskymi partnermi, v tejto chvíli nemôže nijako rozhodnúť. Dohodu sme vyjednali a je na britskom parlamente, aby ju schválil alebo neschválil," citovala diplomatický zdroj agentúra Reuters.

Šéf najsilnejšej europarlamentnej frakcie ľudovcov Manfred Weber konštatoval, že EÚ musí po dnešku opäť čakať na Britániu, aby jej oznámila svoje plány. "V Dolnej snemovni to mal byť deň objasnenia, namiesto toho tu znova máme odklady a zmätok," napísal Weber na twitteri.

Podľa Reuters sa veľvyslanci 27 krajín EÚ bez Británie stretnú v nedeľu dopoludnia v Bruseli, aby sa poradili o ďalších krokoch.

O dohode, ktorej podobu lídri EÚ schválili na štvrtkovom summite, mal pôvodne hlasovať budúcu stredu tiež Európsky parlament.

Koordinátor europarlamentu pre brexit Guy Verhofstadt dnes však na twitteri oznámil, že o ďalších krokoch sa rozhodne v pondelok.

"Nech už sa stane čokoľvek, pochody pred britským parlamentom dokazujú, aké dôležité je zachovanie blízkeho vzťahu EÚ a Británie," uviedol Verhofstadt s odkazom na desaťtisíce zástancov zotrvania Británie v EÚ, ktorí sa dnes vydali do ulíc Londýna.

"Poľsko vidí dnešné rozhodnutie Dolnej snemovňa nie ako odmietnutie dohody o odchode, ale ako odloženie jej prijatia," uviedol na twitteri poľský premiér Morawiecki. Podľa neho by malo byť prioritou odvrátiť chaotický odchod Británie z EÚ bez dohody.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:04