Reuters
StoryEditor

Pravdepodobnosť, že Británia odíde z EÚ bez dohody koncom mesiaca je malá

20.10.2019, 15:54
Autor:
ČTKČTK
Johnson ešte stále môže zabezpečiť odchod Británie z EÚ 31. októbra.

Otázky a odpovede okolo ďalšieho vývoja brexitu (sobotňajšie hlasovanie v britskej Dolnej snemovni oneskorilo schválenie upravenej brexitovej dohody - vláda prehrala hlasovanie o pozmeňovacom návrhu, podľa ktorého sa s definitívnym schválením brexitovej dohody musí počkať, kým jej obsah nebude prevedený do britského práva):

Prečo bol pozmeňovací návrh poslanca Olivera Letwina úspešný?

Návrh, ktorý Dolná komora prijala pomerom hlasov 322 ku 306, prešiel predovšetkým preto, že poslanci nechceli, aby Británia opustila EÚ bez dohody.

Podľa Letwina mohla nastať situácia, kedy by po sobotňajšom schválení podmienok brexitu Británia rovnako na konci mesiaca odišla z EÚ bez dohody, pretože by do tej doby príslušný ratifikačný zákon neprešiel všetkými fázami legislatívneho procesu.

Musí teraz Británia žiadať EÚ o ďalšie odklad brexitu?

Britskí poslanci v septembri schválili zákon, podľa ktorého musí predseda vlády požiadať o trojmesačný odklad brexitu (teda do 31. januára 2020), ak by sa mu nepodarilo vyjednať do 19. októbra dohodu s Bruselom či prinútiť parlament, aby súhlasil s odchodom krajiny z EÚ bez dohody.

Premiér Boris Johnson sľúbil, že sa bude zákonom riadiť, vždy ale tvrdil, že o odklad EÚ žiadať nebude.

Johnson v sobotu večer poslal predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi nepodpísaný list, v ktorom požiadal o trojmesačný odklad brexitu. V ďalšom liste však uviedol, že s odkladom nesúhlasí a že chce v britskom parlamente čo najskôr presadiť vykonávacie zákony k prijatiu dohody aj jej samotné schválenie.

Johnson tiež vyjadril presvedčenie, že sa celý proces podarí do 31. októbra dokončiť. Podľa denníka Financial Times (FT) Johnson svojimi krokmi pravdepodobne zákon neporušil. Tusk list nekomentoval, ale uviedol, že na jeho základe začne konzultácie s krajinami EÚ.

Aké ďalšie kroky britskej vlády sa očakávajú?

Podľa FT by sa už v pondelok mohlo v parlamente konať ďalšie hlasovanie o brexite, ale nie je jasné, či to predseda Dolnej komory John Bercow umožní. Pravdepodobnejšie je, že vláda v utorok predloží na schválenie vykonávacie právne predpisy.

Hlasovanie by mohlo naznačiť, či poslanci nakoniec podporia Johnsonovu dohodu o odchode z EÚ. Poslanci tiež budú požiadaní, aby hlasovali o návrhu programu, ktorý stanovuje, že vykonávacie zákony prejdú celým parlamentným procesom do 31. októbra.

Londýn dnes informoval Brusel, že v pondelok predloží Johnsonova vláda parlamentu zákony, ktoré integrujú brexitovú dohodu do britského práva a na utorok chystá hlasovanie o dohode samotnej.

Prejde hlasovanie o brexitových zákonoch?

Je to možné. Mnohí poslanci však podľa FT budú považovať diskusiu o tak dôležitej právnej úprave do 31. októbra za príliš krátku.

Aké môžu byť dôsledky sobotňajšieho hlasovania?

Pravdepodobnosť, že Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra je podľa FT malá. Johnson stratí možnosť obísť zákon požadujúci odklad brexitu. EÚ ho neodmietne, pretože nechce byť obviňovaná z neriadeného odchodu Británie.

O trochu silnejšiu pozíciu teraz majú tí, ktorí požadujú druhé referendum o odchode Británie z EÚ, pretože sobotňajšie hlasovanie zvyšuje pocit zmätku okolo brexitu. Tiež sa otvára možnosť podrobiť Johnsonom pripravenú dohodu starostlivému skúmaniu.

Johnson ešte stále môže zabezpečiť odchod Británie z EÚ 31. októbra. Znižuje sa pritom pravdepodobnosť usporiadania predčasných volieb do Vianoc, pretože parlament bude zasadať ešte v novembri a na prípravu volieb bude málo času.

01 - Modified: 2019-10-19 06:12:40 - Feat.: 0 - Title: Johnson má len veľmi malú šancu na presadenie brexitovej dohody, myslí si analytik 02 - Modified: 2019-10-20 05:15:20 - Feat.: 0 - Title: Brexitová "supersobota" priniesla chaos. Johnson poslal Tuskovi žiadosť o odklad, ktorú nepodpísal 03 - Modified: 2019-10-20 11:00:55 - Feat.: 0 - Title: Strojca brexitu kritizuje Johnsona: Radšej nové voľby ako jeho dohodu 04 - Modified: 2019-10-20 11:17:46 - Feat.: 0 - Title: Únia sa bude odkladom brexitu zaoberať, až keď ho schvália Briti
01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:35