TASR/AP
StoryEditor

V Sýrii je bez dozoru 12 väzníc so zajatcami z Islamského štátu, tvrdia Rusi

21.10.2019, 10:09
Autor:
ČTKČTK
Rusko tvrdí, že vo väzniciach sú aj zahraniční radikáli, ktorí by sa mohli pokúsiť dostať sa do krajín svojho pôvodu.

V Sýrii je kvôli tureckej ofenzíve bez dozoru 12 väzníc s islamskými radikálmi, povedal dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Stráženie týchto väzníc je podľa neho potrebné naliehavo vyriešiť. Ankara 9. októbra začala ofenzívu na severe Sýrie proti kurdským oddielom, ktorí do tej doby väznice a tábory so zajatcami z teroristickej organizácie Islamský štát zabezpečovali.

Od štvrtka sú boje na päť dní prerušené.

​Ruská armáda spolu so sýrskou začala obsadzovať miesta, z ktorých sa Kurdi stiahli. Šojgu dnes povedal, že vo väzniciach, ktoré sú teraz bez stráženia, sú aj zahraniční radikáli, ktorí by sa mohli pokúsiť dostať sa do krajín svojho pôvodu. Medzi členmi IS boli aj ľudia z postsovietskych štátov.

Šojgu podľa agentúry Interfax povedal, že IS rozširuje svoj vplyv v juhovýchodnej Ázii. Koordinovaný postup Ruska, Turecka a USA v Sýrii podľa ministra môže pomôcť zabezpečiť regiónu stabilitu a bezpečnosť. V utorok sa majú na rokovaniach o Sýrii zísť prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin.

Spojené štáty teraz sťahujú zo severu Sýrie svojich vojakov, ktorí doteraz boli spojencami sýrskych Kurdov a pomáhali im zabezpečiť sýrsky sever.

Turecko chce, aby sa kurdské oddiely stiahli od hranice, kde podľa Ankary vznikne priestor pre bezpečný návrat sýrskych utečencov z Turecka. Kurdi v nedeľu odišli z pohraničného mesta Rás al-Ajn. Stiahnutie z pohraničia majú stihnúť do utorka, kedy vyprší 120 hodinové prímerie dohodnuté medzi Tureckom a USA.

Ankara okrem iného oznámila, že Turecko pri hranici na sýrskom území zriadi 12 pozorovacích stanovíšť.

Spojencom Damasku je v sýrskej vojne vedľa Ruska tiež Irán. Ten dnes oznámil, že je proti zriaďovaniu tureckých stanovíšť v Sýrii. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia povedal, že je potrebné rešpektovať územnú celistvosť Sýrie.

"Sme proti tomu, aby Ankara v Sýrii zriaďovala vojenské stanovišťa. Malo by sa to riešiť diplomatickou cestou, mala by sa rešpektovať územná celistvosť Sýrie," vyhlásil hovorca pred novinármi. Irán sa už skôr ponúkol ako sprostredkovateľ rokovaní medzi sýrskymi Kurdmi, sýrskou vládou a Tureckom o zaistení bezpečnosti na južnej tureckej hranici.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:59