Reuters
StoryEditor

Predčasné voľby nebudú. Britskí poslanci neschválili Johnsonov návrh

28.10.2019, 19:06
Autor:
ČTKČTK
Premiér chcel, aby sa voľby konali 12. decembra.

Britská Dolná snemovňa opäť neschválila plán premiéra Borisa Johnsona rozpustiť parlament a vypísať predčasné parlamentné voľby.

Návrh potreboval dvojtretinovú podporu, teda 434 hlasov, vyslovilo sa pre neho dnes večer však len 299 poslancov.

Bude hľadať inú cestu

Johnson následne avizoval, že sa pokúsi voľby na 12. decembra vyvolať alternatívnym spôsobom, ku ktorému stačí jednoduchá väčšina poslaneckých hlasov.

Neúspech vlády sa očakával, pretože opozičné strany sa stavali proti premiérovu plánu. Predstavitelia opozície svoj odpor zdôvodňovali nedôverou voči Johnsonovi, nesúhlasili tiež s novým návrhom rýchleho prerokovania vykonávacieho zákona k dohode o brexitu. Väčšina opozičných poslancov sa nakoniec hlasovania zdržala.

Johnson sa o rozpustenie parlamentu pokúšal tretíkrát za posledné dva mesiace. Navrhované decembrové predčasné voľby však ani po dnešnom neúspechu nie sú vylúčené. Predseda vlády oznámil, že sa pokúšajú presadiť pomocou stručného zákona, ktorý eliminuje potrebu dvojtretinovej podpory.

Takýto návrh však na rozdiel od toho dnešného môže byť poslancami upravovaný a musí prejsť všetkými fázami legislatívneho procesu.

"Neskôr tento večer vláda oznámi predstavenie krátkeho návrhu zákona ohľadom volieb 12. decembra, aby sme konečne mohli dotiahnuť brexit do konca," uviedol Johnson po večernom hlasovaní. Nespresnil, kedy opatrenia Dolnej snemovni predložia, britské médiá však dnes špekulovali, že by sa tak mohlo stať už v utorok.

Podporu opozície by aj tak potreboval

Aj za takého scenára by sa Johnson nezaobišiel bez podpory niektorých opozičníkov, lebo jeho Konzervatívna strana drží v 650-člennej Dolnej snemovni iba 288 kresiel.

Pomôcť by vláde mohla Škótska národná strana (SNP) a tiež liberálni demokrati. Tieto dve strany avizovali, že pre predčasné voľby by za istých podmienok hlasovali. Labouristi, ktorí sú hlavnou opozičnou silou v parlamente, sa zatiaľ k veci jasne nepostavili.

"Rozumiem tomu tak, že zajtra (v utorok) bude predložený návrh zákona. Pochopiteľne sa na to pozrieme a preskúmame ten návrh a tešíme sa na jasné, definitívne rozhodnutie, že brexit bez dohody je absolútne mimo hry a že nehrozí, aby tento predseda vlády nedodržal svoje slovo," citoval denník The Guardian lídra labouristov Jeremyho Corbyna.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:02