TASR/AP
StoryEditor

Zostanú v Únii a ušetria miliardy. Britské opozičné strany spustili predvolebnú kampaň

05.11.2019, 13:23
Autor:
ČTKČTK
Liberálni demokrati aj labouristi sú presvedčení, že by krajinu riadili lepšie ako konzervatívci.

Britskí opoziční liberálni demokrati, ktorí presadzujú zastavenie brexitu, budú pred decembrovými voľbami voličov lákať okrem iného sľubom, že zotrvaním v EÚ by krajina v najbližších piatich rokoch ušetrila 50 miliárd libier.

Labouristi chcú Britov presvedčiť, že dokážu brexit vrátane vypísanie nového referenda vyriešiť do pol roka. Ich šéf Jeremy Corbyn dnes varoval, že súčasný premiér Boris Johnson a jeho konzervatívci po odchode Británie z EÚ zavedú v krajine "thatcherizmus na steroidoch".

Predsedovia opozičných strán dnes zhrnuli svoje sľuby v prejavoch, ktorými oficiálne začali kampaň pred decembrovými voľbami. Corbyn hovoril na zhromaždení v grófstve Essex, šéfka liberálnych demokratov Jo Swinsonová predniesla svoj prejav v Londýne.

"Akákoľvek forma brexitu poškodí naše pracovné miesta, naše hospodárstvo a verejné služby ... Liberálni demokrati sú jedinou stranou, ktorá je odhodlaná brexit zastaviť a vybudovať pre Spojené kráľovstvo lepšiu budúcnosť," povedala voličom Swinsonová. Podľa nej by zotrvanie krajiny v Únii prinieslo do štátnej pokladnice každoročne desať miliárd libier navyše, pretože v EÚ by britská ekonomika lepšie prosperovala.

"Nikdy som si nemyslela, že tu budem stáť a tvrdiť, že som kandidátka na premiérku, ale keď sa pozriem na Borisa Johnsona a Jeremyho Corbyna, tak som si úplne istá, že odvediem lepšiu prácu, než oni dvaja," povedala Swinsonová.

Poukázala pritom okrem iného na to, že Johnson ohľadom brexitu "klamal kráľovnej, parlamentu a celej krajine" a že Corbyn ani jasne nepovedal, či on sám a jeho strana brexit podporujú, alebo nie.

Corbyn sa v úvode dnešného prejavu v Harlowe zameral skôr na vykreslenie negatívnych dopadov pokračovania vlády konzervatívcov. Podľa neho napríklad hrozí, že sa pobrexitové rokovania o budúcich obchodných vzťahoch s EÚ potiahnu dlhé roky a že napríklad obchodná dohoda so Spojenými štátmi môže nakoniec vážne ohroziť britské verejné zdravotníctvo.

Thatcherizmus na steroidoch

"To, čo konzervatívci Borisa Johnsona chcú, je rozpútať thatcherizmus na steroidoch ... Konzervatívci vedia, že pre to, čo sa v mene thatcherizmu chystajú vykonať, by nezískali podporu. Preto sa to snažia urobiť v mene brexitu," uviedol Corbyn s odkazom na niekdajšiu konzervatívnu premiérku Margaret Thatcherovú a jej presvedčenie o výhodách voľného trhu, súkromného podnikania a malých štátnych výdavkov.

Labouristický líder však neodpovedal na otázku novinárov, či by v prípade formovania koaličnej vlády s liberálnymi demokratmi bol ochotný pristúpiť na možnosť, že Británia proces odchodu z EÚ ukončí a zostane ďalej členom spoločenstva. Labouristi vraj podľa neho vedú kampaň tak, aby vo voľbách zvíťazili a o koaličnej vláde neuvažujú.

Predčasné parlamentné voľby v Británii budú 12. decembra. Premiér Johnson ich vypísanie navrhol po tom, čo vláda nedodržala ďalší plánovaný termín odchodu krajiny z EÚ 31. októbra. Brusel na základe žiadosti Londýna odsúhlasil odklad dátumu odchodu Británie z EÚ na 31. januára budúceho roka, podľa Johnsona musia patovú situáciu, do ktorej sa Británia kvôli brexitu dostala, rozsúdiť voliči.

Podľa dnes zverejneného predvolebného prieskumu agentúry YouGov by teraz voľby vyhrali konzervatívci, ktorých podporuje 38 percent voličov, druhí by skončili labouristi s 25 percentami, liberálni demokrati by získali 16 percent hlasov a Strana pre brexit 11 percent.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:23