Reuters
StoryEditor

Britský europoslanec: Brexit môže spôsobiť odchod častí Spojeného kráľovstva

08.11.2019, 11:18
Autor:
TASRTASR
Veľkým rizikom podľa Dunna je, že v súvislosti s brexitom nepríde zo strany Veľkej Británie žiadne rozhodnutie.

Situácia okolo brexitu môže viesť k postupnému okliešteniu Spojeného kráľovstva, keď by ho mohlo opustiť Severné Írsko a Škótsko. Myslí si to služobne najstarší britský europoslanec Bill Newton Dunn. Nový návrh dohody o brexite je podľa neho veľmi zlý, pretože predpokladá hranicu medzi Írskom a Veľkou Britániou v Írskom mori.

Europoslanec pripomína, že zatiaľ čo zvyšok Spojeného kráľovstva odíde, Severné Írsko by mohlo de facto ostať v Únii práve pre komplikovanú situáciu súvisiacu s hranicou. Ľudia by podľa neho mohli odhlasovať zjednotenie ostrova.

Koniec Veľkej Británie? 

"Ak Severné Írsko opustí Veľkú Britániu, Škóti budú mať vlastné referendum o nezávislosti a takisto odídu. Vo Veľkej Británii ostane len Anglicko a Wales, a tým bude oveľa menšia a bude mať oveľa menší vplyv," skonštatoval Dunn pred slovenskými novinármi v Bruseli s tým, že takýto prípadný vývoj považuje za reálne riziko. Škóti sa podľa neho pre referendum o nezávislosti môžu rozhodnúť znovu, aj keby to centrálna vláda odmietala.

Šéfka Dunnovej strany Liberálni demokrati Jo Swinsonová chce podľa Dunna zrušiť brexit, ak by strana získala väčšinu v parlamente po predčasných voľbách. Tie majú byť 12. decembra. V Británii podľa neho systém zvýhodňuje veľké strany, takže neverí tomu, že by k takejto situácii mohlo dôjsť.

Nové referendum by mohlo situáciu zmeniť

Veľkým rizikom podľa Dunna je, že v súvislosti s brexitom nepríde zo strany Veľkej Británie žiadne rozhodnutie. "Európska únia potom bude môcť povedať, že už sme minuli dosť času a je koniec, čiže odchod bez dohody. Alebo môžeme požiadať o ďalšie posunutie odchodu a zorganizujeme nové referendum s jasnou odpoveďou áno alebo nie," načrtol možné scenáre ďalšieho vývoja. Členské krajiny sa dohodli na odklade vystúpenia Spojeného kráľovstva do 31. januára.

"Ak by bolo nové referendum a ľudia by znovu hlasovali za brexit, zrejme by sa to pre mňa skončilo. Ľudia už hlasovali dvakrát a to sa dá považovať za definitívne rozhodnutie," skonštatoval Dunn.

Írsky europoslanec Sean Kelly si myslí, že ak za tri roky nedošlo k brexitu, treba sa vrátiť k ľuďom, aby rozhodli oni. "Stavil by som svoj dom na to, že v druhom referende zahlasujú ľudia za zotrvanie v Únii. Aj Íri hlasovali o Lisabonskej zmluve na dvakrát," povedal Kelly na diskusii so slovenskými novinármi.

01 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:41