Reuters
StoryEditor

Chcú im zakázať nosiť okuliare v práci. Japonky protestujú kvôli sexizmu

08.11.2019, 20:00
Autor:
ČTKČTK
Je to za posledných šesť mesiacov už druhý protest proti príliš prísnym pravidlám súvisiacim s oblečením.

Japonky sa na sociálnych sieťach búria proti požiadavke niektorých zamestnávateľov v krajine, ktorí svojím ženským pracovníčkam nepovoľujú nosiť okuliare.

Ženy vraj potom vyzerajú "nevychovane" či "chladne", opísali dnes skúsenosti japonských pracovníčok britská stanica BBC a nadácia Thompson Reuters.

Je to za posledných šesť mesiacov už druhý protest proti príliš prísnym pravidlám súvisiacim s oblečením na pracovisku, naposledy ženy bojovali proti noseniu podpätkov.

Debatu odštartovali japonské médiá, podľa ktorých niektoré firmy ženám "zakázali" okuliare nosiť. Zatiaľ čo napríklad letecké spoločnosti krok oficiálne zdôvodňujú bezpečnostnými opatreniami, u žien pracujúcich v kozmetickom priemysle okuliare vraj príliš zakrývajú make-up.

"Podobné pravidlá vyšli z módy," uviedla jedna z užívateliek twitteri, ktorá sa podobne ako tisíce iných Japoniek zapojila do diskusie s hashtagom "okuliare sú zakázané".

Ďalšia žena sa sťažovala, že jej zamestnávateľ niekoľkokrát prikázal, aby do práce v reštaurácii nenosila okuliare, pretože tie sa nehodia k tradičnému odevu kimono, ktorý je jej pracovnou uniformou.

"Ak pravidlá zakazujú nosiť okuliare iba ženám, ide o diskrimináciu," uviedla japonská zástupkyňa humanitárnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

Japonky sa už v júni rozhodli v rámci hnutia kuto bojovať proti pravidlu mnohých firiem, ktoré pre ženy predpokladali v práci obuv na vysokom podpätku.

Bojovníčky za rovnoprávnosť vtedy odovzdali vláde petíciu, pod ktorú sa podpísalo 21-tisíc ľudí. Japonský minister zdravotníctva však nosenie topánok s vysokými podpätkami označil o pár dní neskôr za "nevyhnutné a žiadúce".

01 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Pánom vstup (konečne) povolený: Muži, ktorí sa prebili do ženského sveta 02 - Modified: 2023-09-28 11:26:56 - Feat.: - Title: Komisia Rady Európy zavádza nové kroky, chce nimi zamedziť diskriminácii LGBTI osôb 03 - Modified: 2023-08-02 08:30:00 - Feat.: - Title: Speváčku Lizzo obvinili zo sexuálneho obťažovania. Tanečnice mali byť obeťami rasovej a náboženskej diskriminácie 04 - Modified: 2023-05-31 18:34:39 - Feat.: - Title: Britské Kráľovské letectvo pri prijímaní pilotov diskriminuje bielych mužov, tvrdia uniknuté e-maily 05 - Modified: 2023-05-10 12:35:37 - Feat.: - Title: Súd po šiestich rokoch rozhodol v kauze Róma, ktorého odmietli obslúžiť v kaviarni. Dostane ospravedlnenie a 1 500 eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:54