Reuters
StoryEditor

Koniec atlantickej éry. Rusi a Turci potvrdzujú Orbánov obrat na východ

10.11.2019, 08:47
Maďarský premiér a turecký prezident si dlhodobo notujú.

Maďarský premiér Viktor Orbán je v posledných dňoch vo svojom živle. Do Budapešti zavítali krátko po sebe dvaja politickí lídri, ktorí sú na Západe viac či menej nežiaducimi osobami. Vo štvrtok prišiel turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, minulú stredu tam pobýval šéf Kremľa Vladimir Putin.

Orbán a Erdogan udržujú už niekoľko rokov veľmi intenzívne vzťahy. Ich začiatky siahajú najmä do rokov 2015 a 2016, kedy bola Európa zasiahnutá utečeneckou krízou. Vtedy dával maďarský premiér opakovane najavo, že stojí na strane Ankary, a to v prípade potreby aj proti ostatným členom EÚ.

Keď potom pred niekoľkými týždňami začala turecká armáda inváziu do severnej Sýrie a odštartovala útok na tamojších Kurdov, podieľala sa aj Budapešť na zmiernení pôvodne ostrej rezolúcie odsudzujúcej vojenskú operáciu.

​Maďarský premiér to vtedy odôvodnil tým, že Turecko je najdôležitejším strategickým partnerom Európy pre zvládnutie utečenecké krízy, rovnako tak pokiaľ ide o boj proti islamskému terorizmu.

Orbánova kritika západu

Orbán sa pritom demonštratívne priatelí nielen s Putinom alebo Erdoganom, ale aj s autoritatívnymi vodcami v Strednej Ázii. Tým dáva hlavne Európskej únii najavo, že jeho krajina má aj iné možnosti, ako sa politicky orientovať výlučne na EÚ alebo Spojené štáty.

Niektorí experti preto v súvislosti so spomínanou zahraničnopolitickú doktrínou súčasnej maďarskej vlády hovoria o "otvorení sa východným smerom".

Orbán v reakcii na to vždy opakuje, že sa riadi výlučne záujmami vlastnej krajiny a jej hospodárstva. Rovnako tak, že nemá v úmysle svojich partnerov poučovať o tom, ako sa majú správať v otázke ľudských práv.

Opakovane naopak vyčíta Západu "politiku dvojakého metra". Nemeckí alebo francúzski predstavitelia ho vraj kritizujú, zároveň potom však sami s týmito štátmi dojednávajú veľké kontrakty.

Politika a veľké divadlo

O hospodárske otázky a najmä energetiku šlo aj počas návštev Putina a Erdogana v Maďarsku. Vedľa toho však hrala významnú úlohu aj politická inscenácia.

Erdogan mal v pláne navštíviť mauzóleum osmanského básnika Güla Babu, spoločníka sultána Sulejmana I., ktorý v 16. storočí dobyl Budín. Gül Baba je známy ako Otec ruží, pretože podľa legendy sa údajne jeho zásluhou dostali ruže do Uhorska.

A keď bol minulý týždeň v Budapešti Putin, konali sa súbežne s tým dve veľké konferencie, nad ktorými prevzala záštitu vláda. Jednak išlo o takzvané Euroázijské fórum, kde okrem iného šéf maďarskej centrálnej banky György Matolcsy ohlásil začiatok "novej éry", ktorá vraj vystrieda doterajšiu "atlantickú". Má trvať "mnoho storočí" a prepojiť Európu s Áziou.

Na druhej konferencii, ktorá sa konala súbežne s návštevou ruského prezidenta v Maďarsku, sa zišli vysokí hodnostári kresťanských cirkví z krajín Blízkeho východu, ako napríklad Sýrie či Iraku. Práve Orbán aj Putin často sami seba označujú za obrancov kresťanstva v regióne s prevahou moslimského obyvateľstva.

Maďarský premiér dáva dlhodobo najavo, že považuje za inšpiratívne autoritatívne modely vládnutia v Rusku a Turecku. Systémy označované ako "iliberálna demokracia" usilujú o odbúranie hraníc medzi mocou výkonnou, parlamentnou a súdnou, rovnako tak o dohľad nad mimovládnymi organizáciami.

K doktríne patrí aj teória o "ústrednom silovom poli" s dominantnou politickou stranou, z ktorej vychádza všetky politické rozhodnutia na roky dopredu.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:46