Reuters
StoryEditor

Bolívia je bez najvyšších ústavných činiteľov. Vlády v regióne hovoria o puči

11.11.2019, 06:29
Autor:
ČTKČTK
Po rezignácii prezidenta Eva Moralesa nemá v Bolívii kto prevziať povinnosti dočasnej hlavy štátu.

V Bolívii sa vytvorilo mocenské vákuum na najvyššej politickej úrovni. Po nedeľnej rezignácii prezidenta Eva Moralesa zložili svoje funkcie tiež predsedovia oboch komôr parlamentu. Nemá tak kto prevziať povinnosti dočasnej hlavy štátu, upozornila agentúra AFP.

Po Moralesovi, ktorý odstúpil po týždňoch demonštrácií vyvolaných nejasnosťami okolo jeho znovuzvolenia, postupne opustili svoje funkcie tiež všetci činitelia, ktorí mali prevziať prezidentské právomoci.

Bolívijská ústava predpokladá, že v prípade uvoľnenia prezidentského úradu sa stáva dočasnou hlavou štátu viceprezident, prípadne potom predseda Senátu alebo predseda dolnej komory parlamentu.

Všetci títo ústavní činitelia - Álvaro García Liner, Adriana Salvatierraová a Victor Borda - však zložili svoje funkcie spoločne s Moralesom.

Podľa ústavného právnika Williamsr Bascopého, ktorý má blízko k opozícii, by mal parlament čo najrýchlejšie vymenovať predsedu oboch komôr.

"Ak nastane situácia, že chýbajú predsedovia senátorov aj poslancov, zákonodarcovia sa musia sami zvolať a zvoliť si svojich predsedov," povedal Bascopé v nedeľu médiám.

Dočasnou hlavou štátu by sa tak podľa právnika mohol stáť senátor, na ktorom sa zhodnú politické strany a občianske skupiny, ktoré stáli pri počiatkov terajších demonštrácií. Nová hlava štátu by potom mala vymenovať dočasnú vládu širokého konsenzu a vyhlásiť čo najrýchlejšie voľby.

Po rezignácii Moralesa zaplnili námestie bolívijských miest stovky rozradostněných ľudí.

Latinskoamerickí vodcovia a vlády sú znepokojení vývojom v Bolívii.

Venezuelský vodca Nicolás Maduro a novy argentínsky prezident Alberto Fernández odsúdili údajný prevrat.

Mexiko pred pučom varovalo a Peru vyzvalo na obnovenie pokoja v krajine. Kolumbijská vláda vyzvala na urýchlené zvolanie stálej rady Organizácie amerických štátov (OAS).

Mexiko ponúklo Moralesovi azyl. Morales tvrdí, že polícia dostala rozkaz ho zatknúť, čo však šéf polície poprel. Maskovaní demonštranti podľa miestnych médií obsadili veľvyslanectvo Venezuely v La Pazu.

01 - Modified: 2024-04-04 21:44:34 - Feat.: - Title: Zrážka nákladného vozidla s autobusom v Bolívii si vyžiadala 14 mŕtvych 02 - Modified: 2024-01-25 06:15:43 - Feat.: - Title: Pestovatelia koky v Bolívii už tri dni protestujú pre zákaz kandidatúry exprezidenta Moralesa 03 - Modified: 2024-01-06 06:42:19 - Feat.: - Title: Úrady v Bolívii zhabali rekordnú zásielku kokaínu 04 - Modified: 2023-12-07 19:51:17 - Feat.: - Title: Summit Mercosuru ratifikuje vstup Bolívie a obchodnú dohodu so Singapurom, snaží sa o urovnanie konfliktov 05 - Modified: 2023-11-01 05:56:58 - Feat.: - Title: Bolívia prerušila diplomatické vzťahy s Izraelom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:16