Reuters
StoryEditor

Atlantik vyplavuje na pobrežie Francúzska nečakaný "odpad". Balíčky s kokaínom

11.11.2019, 17:35
Autor:
ČTKČTK
Dohromady úrady zatiaľ zhromaždili 763 kilogramov tejto drogy.

Už niekoľko týždňov nachádzajú obyvatelia francúzskeho atlantického pobrežia pri prechádzkach na pláži balíčky s kokaínom. Dohromady úrady zatiaľ zhromaždili 763 kilogramov tejto drogy, informovala agentúra AFP. Dnes podľa nej ďalšie balíčky, ktorých pôvod nie je zatiaľ jasný, hľadali desiatky policajtov a dobrovoľníkov na pláži neďaleko Bordeaux.

Podľa vyšetrovateľov prináša príliv balíčky už niekoľko týždňov na rôzne miesta francúzskeho atlantického pobrežia - od hranice so Španielskom na juhu až po ústie rieky Loiry na severe.

Nález prvého balíčka s kokaínom úrady podľa prokurátora Philippa Astruka zaznamenali v polovici októbra, od minulého pondelka sa ich však objavuje stále viac.

Droga je podľa prokurátora "obzvlášť nebezpečná", lebo je veľmi čistá - z 83 percent. Prípadný konzument by sa tak mohol ľahko predávkovať.

Úrady obyvateľov i návštevníkov pláží na západe Francúzska vyzvali, aby sa v prípade nálezu podozrivých balíčkov nedotýkali a okamžite privolali políciu.

"Obaly aj ich obsah môže byť zdraviu nebezpečný," uviedli. Okrem možného ohrozenia zdravia by sa nálezcovi, ktorí k sebe balíčky vezmú, dopustili trestného činu prechovávania drog, za ktorý hrozí až desaťročný trest väzenia.

V departemente Gironde, ktorého hlavným mestom je Bordeaux, dokonca niekoľko miest zakázalo vstup na pláže.

Agentúra AFP informovala, že napríklad na uzavretej pláži pri obci Le Porge, ktorá leží asi 40 kilometrov západne od Bordeaux, dnes po ďalších balíčkoch s drogou pátrali napriek dažďu desiatky policajtov a dobrovoľníkov. Ľuďom, ktorí nerešpektovali zákaz vstupu na pláž, prehľadávali policajti tašky a batohy.

Ako sa drogy do oceánu dostali, nie je jasné. Vyšetrovatelia predpokladajú, že mohlo ísť o dôsledok nehody na lodi, balíčky však mohol do vody niekto hodiť aj zámerne. Podľa Astruka sa prokuratúra zatiaľ prikláňa k verzii, že sa kontraband do mora dostal kvôli silnej búrke.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:20