Reuters
StoryEditor

Maduro obvinil USA, že financovali a riadili "puč" v Bolívii: Chcú boj? Majú ho mať

12.11.2019, 08:47
Autor:
ČTKČTK
Rival Nicolása Madura Juan Guaidó označil udalosti v Bolívii za "demokratický hurikán v Latinskej Amerike".

Autoritársky prezident Venezuely Nicolás Maduro obvinil Spojené štáty, že "financovali a riadili puč" v Bolívii. Za prevrat označujú niektorí ľavicoví lídri regiónu vynútenú demisiu bolívijského prezidenta Eva Moralesa.

Maduro tiež vyhlásil, že Venezuela "pomôže obyvateľom Bolívie" a vyzval na dnešok vo Venezuele k demonštráciám na podporu Moralesa, ktorý dnes utiekol z Bolívie do Mexika.

"Pôjdeme do boja! Chcú boj? Majú ho mať," vyhlásil Maduro v pondelok na schôdzke venezuelských guvernérov a starostov.

Spojené štáty obvinil, že financovali a riadili "puč proti Moralesovi", ako to "robili so všetkými pučmi v Latinskej Amerike a Karibiku za posledných viac ako 100 rokov". "Trump nariadil skoncovať s indiánom," uviedol tiež Maduro. Morales bol od januára 2006 prvým indiánskym prezidentom Bolívie.

Maduro reagoval na pondelkové vyjadrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý uvítal Moralesovu rezignáciu ako signál zachovania demokracie.

"Tieto udalosti sú silným znamením pre nelegitímne režimy vo Venezuele a v Nikarague, že demokracia a vôľa ľudu vždy víťazí," uviedol tiež Trump.

Za puč označili udalosti v Bolívii aj Rusko a ľavicové vlády Mexika, Nikaraguy a Kuby aj novozvolený argentínsky ľavicový prezident Alberto Fernández či brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

O situácii v Bolívii, kde po Moralesovej demisii zosilneli strety jeho priaznivcov a odporcov, má dnes na mimoriadnom zasadnutí vo Washingtone rokovať Organizácia amerických štátov (OAS). Jej členmi sú tri desiatky amerických krajín, vrátane USA.

Madurov rival Juan Guaidó, ktorého tento rok v januári venezuelský parlament, ovládaný opozíciou, potvrdil predbežným prezidentom Venezuely, v pondelok odmietol označiť udalosti v Bolívii za puč.

Podľa neho išlo "o prirodzenú požiadavku občanov, ktorí bránia svoje práva na slobodné voľby". Už v sobotu Guaidó privítal Moralesovo oznámenie, že vypíše nové voľby, a označil to za "demokratický hurikán v Latinskej Amerike".

01 - Modified: 2024-04-21 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Toto je najnebezpečnejšia cesta na svete. Ročne na nej zomrú stovky ľudí, stačí jeden zlý pohyb a je po tebe 02 - Modified: 2024-04-04 21:44:34 - Feat.: - Title: Zrážka nákladného vozidla s autobusom v Bolívii si vyžiadala 14 mŕtvych 03 - Modified: 2024-01-25 06:15:43 - Feat.: - Title: Pestovatelia koky v Bolívii už tri dni protestujú pre zákaz kandidatúry exprezidenta Moralesa 04 - Modified: 2024-01-06 06:42:19 - Feat.: - Title: Úrady v Bolívii zhabali rekordnú zásielku kokaínu 05 - Modified: 2023-12-07 19:51:17 - Feat.: - Title: Summit Mercosuru ratifikuje vstup Bolívie a obchodnú dohodu so Singapurom, snaží sa o urovnanie konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:32