VisitPetersburgVideo
StoryEditor

Nielen príbuzným, ruský ústavný súd povolil konfiškovať majetok aj u priateľov

12.11.2019, 13:31
Autor:
ČTKČTK
Ústavný súd rozhodoval o sťažnostiach niekdajšieho policajného plukovníka Alexandra Zacharčenka.

Ruský ústavný súd povolil konfiškovať majetok nielen u príbuzných skorumpovaných štátnych úradníkov, ale aj u ich priateľov, známych či ľubovoľných osôb, pokiaľ nie sú schopní dokázať, že tento majetok nadobudli v súlade so zákonom. Informoval o tom hospodársky denník Vedomosti. Až doteraz zákon dovoľoval zhabať nezákonne nadobudnutý majetok len úplatným štátnym úradníkom, ich manželkám a maloletým deťom.

Ústavný súd rozhodoval o sťažnostiach niekdajšieho policajného plukovníka Alexandra Zacharčenka, jeho príbuzných a bývalých partneriek, ktorým moskovský súd pred dvoma rokmi zhabal majetok za viac ako deväť miliárd rubľov (128 miliónov eur). A to jednoduchým zdôvodnením, že legálne príjmy Zacharčenka a jeho rodiny by nedovolili nákup takého množstva nehnuteľností a áut.

Generálnej prokuratúre síce chýbali priame dôkazy, že peniaze na ich nákup pochádzali zo Zacharčenkových nelegálnych zdrojov, ústavný súd však sťažnosti zamietol. Usúdil totiž, že konfiškácia v tomto prípade patrí medzi osobitné právne opatrenia, ktoré bránia korupcii a chránia ústavné hodnoty. Ústavný poriadok ich použitím podľa sudcov dovoľuje zabezpečiť vyváženosť verejného záujmu v podobe boja proti korupcii a súkromných záujmov vlastníka, ktorý nie je zbavený práva na majetok, ak na súde preukáže, že ho získal v súlade so zákonom.

„Na príjem štátu je odteraz možné zmeniť majetok akéhokoľvek človeka, ak nedokáže legálny pôvod majetku,“ povedal denníku Zacharčenkov obhajca Alexander Gorbatenko. Ústavný súd podľa neho predstihol zákonodarcov, ktorí ešte len zvažujú možnosť rozšíriť pôsobnosť zákona na širší okruh ľudí než na štátnych zamestnancov a ich rodiny. Sudcovia tak podľa advokáta už fakticky urobili.

Konfiškácia majetku vo veľkých korupčných prípadoch je síce propagandisticky účinná, ale len voči verejnosti. Kameň úrazu tkvie v tom, že príslušné normy môžu fungovať v záujme spoločnosti iba v prípade, že existujú samostatné a nezávislé súdy. Inak sa do súkolesia môže dostať ktokoľvek, varoval advokát Alexej Melnikov.

„U nás (v Rusku) prokuratúra už dávno nič nedokazuje, len vyloží svoje stanovisko a súd súhlasí,“ povedal denníku. Zjednodušená konfiškácia majetku tretích osôb tak podľa advokáta predstavuje ďalšiu ranu investičnej príťažlivosti Ruska, ktoré k inštitútu vlastníctva pristupuje výrazne odlišne ako civilizovaný svet.

01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:09