Reuters
StoryEditor

Samit normandskej štvorky bude začiatkom decembra. Putin sa prvýkrát osobne stretne so Zelenským

15.11.2019, 15:57
Autor:
TASRTASR
Členmi normandskej štvorky sú Ukrajina, Rusko, Nemecko a Francúzsko.

Summit lídrov normandskej štvorky (Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko) sa uskutoční deviateho decembra.

Témou budú otázky urovnania situácie na východe Ukrajiny. Informoval o tom v piatok úrad francúzskeho prezidenta, píše agentúra AP.

Vrcholné stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bude hostiť francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Elyzejský palác v tejto súvislosti pripomenul, že pôjde o prvé osobné stretnutie Putina s ukrajinským náprotivkom Zelenským.

Ten sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť päť rokov trvajúci ozbrojený konflikt na východe krajiny, ktorý si vyžiadal už viac ako 13-tisíc životov.

Podľa Elyzejského paláca nastal čas na stretnutie, pretože od leta došlo v rokovaniach k "významnému pokroku" vrátane stiahnutia vojakov a výmeny väzňov.

Ukrajinská vláda a proruskí separatisti v pondelok potvrdili, že ukončili proces odsunu svojich vojakov a zbraní zo styčnej línie v oblasti dediny Petrivske v Doneckej oblasti.

​Práve ich odsun z línie kontaktu bol podmienkou pre usporiadanie rokovaní lídrov normandskej štvorky o ďalších krokoch na urovnanie konfliktu v Donbase.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 04 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:32