Reuters
StoryEditor

Britské médiá ostro skritizovali opozičný program: Ich plány sú neomarixistické a útočia na peňaženky

22.11.2019, 11:01
Autor:
ČTKČTK
Ľavicový bulvárny denník Daily Mirror podľa očakávania podporil labouristov, keď čitateľom oznámil, že labouristický program je na ich strane.

Za najradikálnejší za posledných niekoľko desiatok rokov, najľavicovejší aj marxistický označujú dnes britské médiá program Labouristickej strany, ktorý vo štvrtok predstavil jej líder Jeremy Corbyn.

Podľa konzervatívneho bulváru Daily Express je program útokom na peňaženky daňových poplatníkov, ľavicový Daily Mirror naopak čitateľom na titulnej strane tvrdí, že je program labouristov na ich strane.

Corbyn odhalil "najradikálnejší program za desiatky rokov", napísal ľavicový denník The Guardian. Podľa neho plány labouristov týkajúce sa daní a investícií odborníkov "zaskočili". Denník Financial Times napísal, že plány labouristov "vyvolali obavy naprieč korporátnou Britániou".

Podľa konzervatívneho bulvárneho denníka Daily Mail je program "marxistický" a "najľavicovejší", aký kedy labouristi mali. "Corbyn vyhlásil vojnu manželstvu, dedičstvu a firmám," tvrdí denník.

Nájazd na peňaženky

Rodiny by podľa neho v prípade uskutočnenia labouristických plánov ochromili dopady "rozhadzovačného vyčíňania". Ku kritike sa pridal aj ďalší pravicový bulvár Daily Express. Podľa neho sú avizované plány labouristov "ochromujúcim daňovým nájazdom" na peňaženky daňových poplatníkov.

Skupina konzervatívnych denníkov vrátane The Times cituje varovanie Ústavu pre finančné štúdie (IFS), podľa ktorého investičný plán labouristov založený na zvýšenie daní "skrátka nie je vierohodný".

The Times tiež tvrdí, že by daňové zaťaženie v prípade naplnenia labouristického programu bolo najvyššie od druhej svetovej vojny. Denník The Daily Telegraph v ekonomickej prílohe píše, že "labouristi vyhlásili vojnu" londýnskemu finančnému centru City.

Program aj chvália

Ľavicový bulvárny denník Daily Mirror podľa očakávania podporil labouristov, keď čitateľom oznámil, že labouristický program je na ich strane. Plány by podľa neho prestavali "krajinu spustošenú deviatimi rokmi ochromujúceho šetrenia konzervatívcov".

Denník i, ktorý je stručným výťahom z hlavných článkov portálu Independent, píše o "bezprecedentnom" mrhaní verejnými peniazmi. Zároveň pripomína, že majú labouristi "len tri týždne na to, aby dobehli desaťpercentný náskok" konzervatívcov v prieskumoch verejnej mienky.

Portál Politico pripomenul, že pred poslednými voľbami obsahoval labouristický program rad "populárnych" opatrení a bol "zlomovým bodom v kampani", lebo najväčšej opozičnej strane zvýšil podporu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:23