Reuters
StoryEditor

Hrdinovia londýnskeho teroru: Jedným z mužov, ktorí sa vrhli na útočníka, bol aj poľský kuchár

30.11.2019, 15:45
Autor:
ČTKČTK
Kráľovná Alžbeta II. vo vyhlásení vyzdvihla "statočných jedincov, ktorí riskovali svoje životy, aby nezištne pomohli" ostatným.

Britská kráľovná Alžbeta II., premiér Boris Johnson či londýnsky starosta Sadiq Khan ocenili hrdinstvo niekoľkých ľudí, ktorí sa v piatok popoludní na moste London Bridge vrhli na teroristu, než dorazila polícia.

Muž vyzbrojený nožmi zabil dve osoby a niekoľko zranil. Medzi tými, ktorí zabránili ďalším obetiam, bol poľský kuchár, ktorý použil proti útočníkovi "roh" (v skutočnosti ide o zub) narvala jednorohého, stredne veľkej veľryby.

​​Ďalší okoloidúci na teroristu striekal hasiacim prístrojom, iný mu vytrhol jeden z dvoch nožov.

"Chcem vzdať úctu výnimočnej odvahe tých, ktorí fyzicky zasiahli, aby bránili životy ostatných. Pre mňa sú stelesnením toho najlepšieho v našej krajine a ja im za to menom celej krajiny ďakujem," povedal Johnson.

Kráľovná Alžbeta II. dnes vo vyhlásení vyzdvihla "statočných jedincov, ktorí riskovali svoje životy, aby nezištne pomohli" ostatným. Tiež starosta Londýna Khan ocenil okrem práce polície verejnosť a na sociálnej sieti zdieľal video, na ktorom sa ľudia vrhli na útočníka.

Na jednom z hojne zdieľaných na sociálnych sieťach je vidieť, ako jeden z mužov strieka na útočníka hasiacim prístrojom, zatiaľ čo druhý sa ho snaží premôcť rohom z narvala. Ten zobral v blízkej budove Fishmonger 's Hall, kde sa terorista zúčastnil na seminári resocializácie programu pre odsúdených a odkiaľ začal svoj útok. Poľský kuchár menom Lukasz strhol asi 1,5 metra dlhý roh zo steny v tejto budove.

Jedným z tých, ktorí útočníka zastavili, bol aj James Ford (42), odsúdený v roku 2004 za vraždu mladej ženy, ktorý sa tiež zúčastnil na seminári pre odsúdených.

Ďalším hrdinom je Thomas Gray (24), ktorý pomohol vyraziť útočníkovi z ruky jeden z nožov. "Trénoval som rugby a tam je pravidlo, keď je v tom jeden, idú všetci," povedal médiám Gray.

"Urobil som len to, čo by urobil každý Londýnčan," dodal. Opísal, že v piatok prechádzal po moste London Bridge, keď zrazu uvidel ľudí, ako v panike utekajú. Zastavil auto a utekal pomôcť.

Keď Gray dorazil k útočníkovi, bol už zvalený na zemi. "Mal dva nože, každý v jednej ruke," popísal Gray. "Dupol som mu na ľavé zápästie a niekto ďalší potom odkopol jeden z nožov preč. Chcel som nôž zdvihnúť a v tom som počul policajta, ako hovorí: Má bombu," dodal Gray. Podľa polície sa neskôr ukázalo, že išlo o vestu s atrapou výbušniny.

01 - Modified: 2019-11-30 18:02:27 - Feat.: - Title: Islamský štát sa prihlásil k piatkovému útoku v Londýne 02 - Modified: 2017-06-06 09:39:13 - Feat.: - Title: Výbušniny a samopaly vymenili za nože 03 - Modified: 2017-06-04 12:55:24 - Feat.: - Title: Vypukla panika, bodali do všetkých naokolo, popisujú svedkovia chaos pri útoku 04 - Modified: 2017-06-04 08:33:30 - Feat.: - Title: Záchranka o šesť minút, útočníkov zneškodnili za osem. Briti zareagovali na teror bleskovo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:18