Reuters
StoryEditor

Mŕtvi vtáci a vyrážky. Hongkong desí slzný plyn, vláda tají jeho zloženie

06.12.2019, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Hongkonská polícia použila asi 10-tisíc kanistrov slzného plynu v prakticky každej štvrti tohto husto zaľudneného mesta.

Angel Chanová je opatrnejšia, kam berie na ihrisko svoje dve deti vo veku troch a piatich rokov. "Polícia po celom meste použila slzný plyn. Niektoré moje kamarátky hovoria, že ich deti z toho majú vyrážky," povedala denníku The Guardian. "Jednoducho už neviem, kde pre nich nájsť bezpečné miesto."

Chanová je len jedným z mnohých hongkonských rodičov, ktorí majú obavy zo škodlivých následkov slzného plynu na svoje deti. Skupina Hongkonské matky uviedla, že za minulý týždeň zaznamenala 1 188 sťažností, okrem iného napríklad kožné alergie a kašeľ; najmladšie obete majú len dva mesiace. Vyzvala preto vládu, aby zverejnila zloženie slzného plynu, ktorý polícia pri zásahoch používa.

Lekári zistili chlórakné

Počas šesťmesačnej hongkongskej politickej krízy, ktorá prerástla do násilných stretov medzi protestujúcimi a policajtmi, použili strážcovia zákona asi 10-tisíc kanistrov slzného plynu v prakticky každej štvrti tohto husto zaľudneného mesta.

Zdravotný poplach vyvolali mŕtve vtáky, ktoré sa objavili v niekoľkých štvrtiach, kde bol použitý slzný plyn, ale aj správa o reportérovi informujúcom o nepokojoch, u ktorého lekári zistili chlórakné - ochorenie kože vyvolané kontaktom s dioxínmi. Ľudia sa začínajú obávať, aké škodlivé účinky môže mať slzný plyn na hongkongskú populáciu.

Vláda zatiaľ tvrdí, že neexistujú dôkazy naznačujúce, že by slzný plyn predstavoval veľké riziko pre verejné zdravie a životné prostredie. Odmieta však zverejniť chemické zloženie políciou používaného plynu s odôvodnením, že by sa tým ohrozila jej "operačná schopnosť".

Podľa hongkonského ministra sociálnych vecí, ktorý na túto tému v stredu hovoril v parlamente, je slzný plyn menej nebezpečný než zapálený gril - a spôsobuje len mierne podráždenie dýchacích ciest a kože. Úradník dodal, že najväčším zdrojom toxických dioxínov v mestskom ovzduší sú horiace plastové cestné zátarasy, ktoré zapaľujú protestujúci.

Čínsky je nebezpečnejší

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že dioxíny sú vysoko toxické a môžu spôsobovať reproduktívne a vývojové problémy, poškodiť imunitný systém, narušiť hormóny a spôsobiť rakovinu.

Doktor Kenneth Kwong, bývalý vysokoškolský učiteľ chémie na Čínskej univerzite v Hongkongu, uviedol, že má obzvlášť obavy z používania slzného plynu čínskej výroby, ktorý horí pri vyššej teplote ako slzný plyn vyrábaný na Západe. Zložky, ktoré obsahuje - vrátane chlóru, organickej hmoty a kovov, sa môžu zmeniť na vysoko toxické dioxíny.

Potom, čo niekoľko západných krajín vrátane Veľkej Británie prestalo do Hongkongu vyvážať slzný plyn, polícia v októbri oznámila, že ho začala objednávať z Číny. Podľa Kwonga sa dioxíny v ľudských telách hromadia a nemôžu byť odstránené. "Vláda by nám mala ukázať dôkazy namiesto toho, aby nás nechala len sa dohadovať," uviedol.

"Nepovedia nám, aké je zloženie slzného plynu a čakajú, že si budeme myslieť, že je všetko v poriadku. Myslia si, že sme hlúpi?" dodala Angel Chanová.

01 - Modified: 2019-11-25 05:06:42 - Feat.: 0 - Title: Veľké víťazstvo prodemokratických kandidátov. Vo voľbách v Hongkongu získali väčšinu 02 - Modified: 2019-11-28 05:18:31 - Feat.: 0 - Title: Trump podpísal zákon o podpore protestov v Hongkongu 03 - Modified: 2019-12-04 08:14:18 - Feat.: 0 - Title: Protesty v Hongkongu: Čo znamenajú pre Slovensko?
01 - Modified: 2024-04-11 07:45:28 - Feat.: - Title: Hongkong bez udania dôvodu vyhostil Poľku pracujúcu pre Reportérov bez hraníc 02 - Modified: 2024-04-10 05:31:07 - Feat.: - Title: Požiar vo veľkej bytovej budove v Hongkongu zabil piatich ľudí, ďalších 27 zranil 03 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 04 - Modified: 2024-03-19 13:17:14 - Feat.: - Title: Hongkonský parlament prijal nový zákon o národnej bezpečnosti, ešte viac potlačí disent 05 - Modified: 2024-03-16 12:40:26 - Feat.: - Title: Za vniknutie do parlamentu v Hongkongu poslali za mreže 12 protestujúcich
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:28