StoryEditor

Slováci spojili Grékov a Turkov

04.04.2008, 00:00

Slovenská diplomacia si na svoje konto zapísala ďalší úspech. Posledný "Berlínsky múr" v Európe, ktorý až do včera oddeľoval Grékov od Turkov v cyperskej Nikózii, padol po dlhých 45 rokoch. Výraznú zásluhu majú na tom aj slovenskí diplomati. "Môžeme povedať, že sme tomu pomohli. Som veľmi hrdá na to, že naše veľvyslanectvo, ktoré už 19 rokov organizuje dialóg na zbližovanie komunít cyperských Turkov a Grékov, k tomuto významne prispelo," povedala pre HN slovenská veľvyslankyňa v Nikózii Anna Tureničová.
V historickom centre Nikózie vypukli hneď ráno po otvorení ulice Ledra, kde stáli kovové zátarasy, veľké oslavy. Prišli sem predstavitelia cyperských Grékov a Turkov. Ulica desaťročia symbolizovala etnické rozdelenie ostrova. Prechod medzi severnou tureckou a južnou gréckou časťou mesta blokoval múr od roku 1963.
"Bola to naozaj veľká radosť na oboch stranách. Na tureckej časti sa hralo, spievalo, tancovalo. Ponúkali nám tam občerstvenie, príhovory politikov prerušovali výkriky nadšenia," opísala nálady Tureničová, ktorá sa na udalosti zúčastnila spolu s ostatnými diplomatmi.

O jeden múr menej
Plechový plot v dĺžke 80 metrov padol už zavčas ráno, ešte predtým, ako sa začala slávnostná ceremónia. Bariéra na tomto mieste Cypru vyrástla po prvých veľkých násilnostiach v roku 1963 a o rok neskôr sem OSN poslala mierové sily, ktoré mali zabezpečiť mierové spolužitie dvoch etnických skupín. Aj samotní obyvatelia ostrova na túto udalosť dlho čakali. Hoci sa ňou medzinárodný konflikt, ktorý je už dlho v agende OSN, ešte nevyriešil, pád hranice naznačuje, že opätovné zjednotenie ostrova by si samotní ľudia priali. "Otvorenie Ledry neznamená, že problém Cypru je vyriešený. Naznačuje však, že riešenie je možné," komentovala udalosť riaditeľka misie OSN na ostrove Elizabeth Speharová. Tá nie je jediná, ktorá tvrdí, že cesta k úplnej jednote je ešte dlhá, ale predsa len možná. "To otvorenie nemá praktický význam. Je to však symbolické gesto, že obe strany chcú riešenie," povedala HN expertka na problematiku Cypru Sylvia Tiryaki.
Aj zástupca generálneho tajomníka OSN pre politické otázky Lynn Pascoe, ktorý prišiel na Cyprus, privítal udalosť ako optimistický výhľad budúceho vývoja ostrova. "Som presvedčený, že nakoniec obe strany s našou pomocou dosiahnu úspech. Vládne tu veľmi pozitívna nálada," povedal Pascoe po stretnutí s predstaviteľmi oboch komunít na ostrove.

Dlho rozdelený ostrov
Bariéra, ktorú zbúrali v historickej časti na triede Ledra, bola šiestym kontrolným bodom, ktorý za posledné obdobie otvorili na línii, oddeľujúcej územie dvoch národov na Cypre. Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď severnú časť obsadili tureckí vojaci v reakcii na štátny prevrat cyperských Grékov, ktorí chceli ostrov pripojiť k pevninskému Grécku. V roku 1983 vznikla jednostranne Severocyperská turecká republika, ktorú však uznáva iba Ankara.
Pred 4 rokmi sa tu konalo referendum o zjednotení ostrova. Po vzniku Zjednotenej cyperskej republiky sa rátalo s jej vstupom do Európskej únie. Aspoň tak vyzeral plán vtedajšieho generálneho tajomníka OSN Kofi Annana. Naplneniu vízie však zabránili grécki obyvatelia ostrova, ktorí ho takmer 80 percentami odmietli. Cyprus vstúpil do únie ako rozdelený ostrov, pričom únia uznáva len grécku časť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:50