Donald Trump s vojakmi v IrakuReuters
StoryEditor

Čím bližšie k americkej základni, tým viac postihnutí. Za chorobami detí môže byť rádioaktivita

06.12.2019, 23:00
Autor:
kankan
V okolí mesta Násiríja na juhu Iraku sa vo zväčšenej miere vyskytujú vrodené vady detí.

V okolí leteckej základne Tallil pri meste Násiríja sa rodia deti s deformovanými či chýbajúcimi končatinami. Iné majú neurologické alebo srdcové ťažkosti. V telách postihnutých našli vedci zvýšenú prítomnosť rádioaktívneho tória.

Výskumníci, ktorí publikovali svoje závery v odbornom časopise Environmental Pollution, analyzovali vzorky vlasov, mliečnych zubov i kostnej drene. "Vo všetkých troch tkanivách vidíme rovnaký trend: vyššie hladiny tória," povedala vedúca štúdie, toxikologička Mozhgan Savabieasfahaniová.

"Čím bližšie žijete pri americkej vojenskej základni v Iraku, tým vyššia je úroveň tória vo vašom tele a pravdepodobnosť, že budete trpieť vážnymi vrodenými vadami," dodala pre americký portál The Intercept.

Vojna ohrozuje celé generácie

"Lekári sa u detí pravidelne stretávajú s anomáliami, ktoré sú tak príšerné, že pre nich nemôžu nájsť precedensy," povedala Savabieasfahaniová. "Vojna tú rozšírila toľko radiácie, že pokiaľ nedôjde k vyčisteniu, budú ovplyvnené generácia Iračanov," doplnila.

Niektoré z týchto negatívnych zdravotných dopadov možno pripísať tomu, že americké jednotky často používajú strelivo s ochudobneným uránom, poznamenal The Intercept.

"Rádioaktívne materiály, vrátane ochudobneného uránu, sú bežne skladované v amerických základniach a bolo preukázané, že unikajú do životného prostredia," upozorňuje štúdia.

Vedkyňa sa dopadom vojny venuje dlhodobo

Savabieasfahaniová v Iraku bádala v lete a na jeseň 2016. Zamerala sa na 19 detí s vážnymi chybami narodenými v pôrodnici Bint Al-Huda vzdialenej desať kilometrov od základne Tallil. Kontrolnú skupinu tvorilo desať zdravých novorodencov.

Štúdia priznáva, že k definitívnemu potvrdeniu záverov je potrebný ďalší širší výskum. Zvýšený výskyt vrodených vád však zaznamenali po roku 2003 aj v iných irackých mestách, píše sa v článku.

Savabieasfahaniová je pôvodom Iránka, pôsobí ale na univerzite v americkom Michigane. Zdravotné dopady americkej vojny v Iraku mapuje dlhodobo. Vo svojej štúdii z roku 2016 spája zvýšený výskyt rakoviny a vrodených chýb so znečistením, ktoré spôsobili americké bomby i základne.

Washingtonom vedená koalícia vpadla do Iraku v marci 2003. Neskôr sa nepotvrdilo oficiálne zdôvodnenie invázie, že iracký diktátor Saddám Husajn skrýval zbrane hromadného ničenia.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 04 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-03-24 18:05:15 - Feat.: - Title: Islamský štát je v Iraku stále hrozbou, uviedla americká veľvyslankyňa v Bagdade
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:12