Škoda Auto
StoryEditor

Šikanou v automobilke Škoda sa začala zaoberať aj polícia

10.12.2019, 14:04
Autor:
ČTKČTK
Zamestnanci svojim agentúrnym kolegom napríklad liali preháňadlo do kávy a mazali vazelínou momentové uťahovače, aby sa prešmykovali v rukách pri uťahovaní.

Šikanou v mladoboleslavskom závode automobilky Škoda Auto sa začala zaoberať polícia. V tomto týždni vypočúva všetkých zúčastnených aj svedkov, povedala dnes ČTK policajná hovorkyňa Eva Hašlová. Z akého podnetu sa prípadom začala polícia zaoberať hovorkyňa neoznámila. Ďalšie informácie by mohli policajti zverejniť koncom tohto týždňa.

Na prípad šikanovania upozornil minulý týždeň týždenník Škodovácký odborár. Podľa jeho informácií šikanovali kmeňoví zamestnanci automobilky zamestnancov pracovnej agentúry Manpower, napríklad ich zatvárali do debien alebo im liali preháňadlo do kávy. Podľa hovorkyne automobilky Kamily Biddleovej kvôli tomu dostalo výpoveď päť zamestnancov, jeden pracovník bol upozornený na porušenie povinností.

"Nalákali spolupracovníka k debne s materiálom, chytili ho za nohy aj ruky a hodili ho do debny, zavreli nad ním veko a sadli si na neho, aby nemohol vyliezť. Potom do debny otvorom nastriekali sprej imitujúci exkrementy. Takto ho tam držali dlhé minúty," uviedol týždenník. Pri útokoch boli agentúrni zamestnanci zranení, podľa škodováckych odborárov skončili v pracovnej neschopnosti.

​Kmeňoví zamestnanci svojim agentúrnym kolegom napríklad aj liali preháňadlo do kávy, mazali vazelínou momentové uťahovače, aby sa prešmykovali v rukách pri uťahovaní. Mazali tiež dvere karosérie, aby dotknutému spadli na zem a spôsobil tak škodu, napísal týždenník.

Šikanu svojim vedúcim nahlásili dvaja agentúrni zamestnanci. Automobilka začala incidenty vyšetrovať, po 14 dňoch rozdala firma obvineným zamestnancom tento týždeň výpovede. Dvom hlavným strojcom útokov hrozí doživotný zákaz vstupu do Škody Auto.

"Spoločnosť Škoda Auto dôrazne odmieta také správanie zamestnancov, ktoré odporuje zásadám etického kódexu. Od našich zamestnancov vyžadujeme, aby sa za všetkých okolností správali v súlade s predpismi," povedala ČTK Helena Machková zo Škody Auto. Šikanovanie je podľa nej neprijateľné a v celom koncerne postihované transparentnými sankciami.

V Českej republike zamestnávala Škoda Auto k 31. októbru viac ako 33 700 ľudí, ďalších zhruba 3200 ľudí sú agentúrni zamestnanci, tvoria tak takmer desať percent z celkového počtu pracovníkov automobilky. Agentúrni zamestnanci majú rovnaké platy ako ich kmeňoví kolegovia, potvrdil pre ČTK odborový predák Jaroslav Povšík.

Priemerná hrubá mzda zamestnanca, ktorý je odmeňovaný na základe taríf, minulý rok v Škoda Auto dosiahla 51 275 českých korún (2009 eur). Firma spolupracuje s niekoľkými agentúrami, podľa kariérnych stránok automobilky ich je aktuálne 11.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:10