StoryEditor

Svedectvo z Ostravy: Muž telom chránil dcéru, vrah sa chcel zastreliť hneď

11.12.2019, 12:37
Útočník v ostravskej nemocnici postrelil celkom deväť ľudí, šesť z nich zomrelo.

Utorková streľba vo Fakultnej nemocnici v Ostrave zasiahla do života mnohých ľudí. Útok si vyžiadal šesť obetí, medzi ktorými bol aj muž chrániaci vlastným telom svoju dcéru. Sám vrah následne po úteku pred políciou tiež spáchal samovraždu. Podľa výpovede svedkyne o nej však uvažoval už v nemocnici.

​​Expres.cz prišiel s výpoveďou matky, ktorá bola v čase útoku v nemocnici so svojím synom. Podľa nej mal zrejme strelec po hrozivom útoku v úmysle spáchať samovraždu priamo na mieste činu.

"Videla som mu do očí. Chvíľu stál s pištoľou pri nohe, potom si ju priložil k hlave. Ale nevystrelil," povedala žena, ktorá sebe i synovi zachránila život ukrytím sa pod lavičku.

Vrah sa nakoniec ešte vrátil domov, aby povedal matke, čo urobil. Strelil sa do hlavy až pri príchode policajtov.

Hľadal poschodie, kde bude najviac ľudí

Na povrch teraz vyplávali aj ďalšie informácie o útoku. Podľa svedectva zamestnankyne nemocnice, s ktorým prišiel portál EXTRA.cz, hľadal strelec poschodie, kde bude najviac ľudí.

"Stretla som sa s ním vo výťahu a pýtala sa ho, kam potrebuje ísť. Povedal, že je mu jedno, kam pôjde," povedala zdravotná sestra.

Podľa svedectva ženy išiel strelec najprv na tretie poschodie, kde mal následne zistiť, že v čakárni je málo ľudí a vydal sa preto ďalej. Najprv navštívil oddelenie kardiológie, ale čakáreň bola prázdna, a tak odišiel. Potom zamieril na oddelenie gastroenterológie, kde sedel iba jeden pacient, a tak opäť odišiel. Až plná čakáreň traumatologickej ambulancie ho presvedčila zostať, a začať páliť do ľudí.

Muž, ktorý chránil svoju dcéru vlastným telom

Streľba je čo do počtu obetí v Česku druhou najtragickejšou. Útočník postrelil celkom deväť ľudí, šesť z nich zomrelo. Pri útoku zomrel tiež muž, ktorý sa vlastným telom snažil pred streľbou brániť svoju maloletú dcéru. Jemu samotnému už však lekári pomôcť nedokázali.

Muž so svojou dcérou čakal v traumatologickej ambulancii na ošetrenie, keď do miestnosti vtrhol útočník a začal páliť po ľuďoch.

"Keď začal strieľať, chránil muž svoju dcéru vlastným telom," popísal podľa webu iROZHLAS.cz pre Českú televíziu utorkovú udalosť chirurg ostravskej nemocnice Marcel Mitták, ktorý sa spolu s ďalšími lekármi následne snažil bojovať o mužov život na operačnej sále.

"Na urgentnej sále sa podarilo obnoviť chod jeho srdca priamou masážou srdca a potom sme ho previezli na operačnú sálu. Zranenie hrudnej dutiny, rozdrvený lalok pečene aj pankreas sa však javili nad silu medicíny a bolo natoľko fatálne, že nebolo možné stav zvrátiť," povedal Mitták vo vysielaní ČT24. Po hodine a pol tak muž následkom streľby podľahol.

Ďalší rodič, ktorý chránil svoje dieťa

V hale pred čakárňou zažila chvíle plné strachu aj ďalšia žena. "Zrazu boli rany, ja som to nikdy nezažila, takže rany boli asi tri, štyri možno padli. Zrazu zareval nejaký muž, kryte sa, strieľa sa," povedala svedkyňa televízii Prima. Duchaprítomne strhla svoju 17-ročnú dcéru k zemi. Svoje jediné dieťa, ktoré porodila v 36 rokoch, zakryla bundou, kabelkou, aby ju ochránila. Potom počula ďalšie tri rany a zazrela strelca.

"Viem, že tam sedela pani na vozíku, pomerne mladá, čo si pamätám, no a prestrelil jej hlavu, vedľa ešte dve rany. Kryla som sa a zazrela toho človeka. Dcéru som stisla a on jednoducho vzal a trikrát alebo štyrikrát strelil, ale buď sa zbraň zasekla, alebo už nemal náboje, neviem, ale tri rany určite vyšli naprázdno," povedala. Strelec sa potom otočil a utiekol.

Siedma zranená žena je po priestrele hlavy, po operácii a v kritickom stave na ARO. Ďalší zranený je po operácii mimo ohrozenia života. Posledný je ľahko zranený, guľka ho len škrabla na krku.

01 - Modified: 2019-12-10 12:26:16 - Feat.: 0 - Title: Streľba v Ostrave: Páchateľ zabil šesť ľudí. Polícia ho našla, je po smrti 02 - Modified: 2019-12-10 09:39:43 - Feat.: 0 - Title: Vzal si do hlavy, že ho nikto nechce liečiť, povedal o strelcovi jeho šéf
01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:39