TASR/AP
StoryEditor

Skupina britských poslancov chce, aby vystúpenie Británie z EÚ oznámil Big Ben

20.12.2019, 09:08
Autor:
ČTKČTK
Asi najznámejší britský zvon v súčasnosti pravidelne nezvoní kvôli opravám Alžbetinej veže Westminsterského paláca.

Viac ako päť desiatok novozvolených britských poslancov sa podpísalo pod iniciatívu, ktorej cieľom je, aby odchod Británie z Európskej únie sprevádzalo odbíjanie zvonu Big Ben. Informoval o tom denník The Daily Telegraph.

Asi najznámejší britský zvon v súčasnosti pravidelne nezvoní kvôli opravám Alžbetinej veže Westminsterského paláca, v ktorej visí. Británia podľa všetkého Európsku úniu opustí na konci januára budúceho roka.

​Skupina poslancov vedená Markom Francoisom, ktorý je jedným z popredných priaznivcov odchodu Británie z EÚ, predložila návrh, aby sa Veľký zvon bežne známy ako Big Ben, 31. januára o 23:00 miestneho času (o polnoci SEČ) rozoznel, a symbolicky tak zakončil členstvo Británie v Európskej únii.

Alžbetina veža Westminsterského paláca, v ktorom sídli britský parlament, v súčasnosti prechádza nákladnou rekonštrukciou. Inštaluje sa do nej výťah a opravuje sa aj ciferník hodín.

Pravidelne prestal Veľký zvon, ktorý má viac ako 160 rokov a váži cez 13 ton, odbíjať z bezpečnostných dôvodov: pre robotníkov pracujúcich na veži by boli rany príliš hlasné a mohli by im poškodiť sluch. Mimoriadne sa Big Ben rozoznie napríklad na Nový rok.

Skupina poslancov okolo Francoisa chce svojou iniciatívou zvrátiť rozhodnutie bývalého predsedu Dolnej snemovne Johna Bercowa, ktorý na začiatku tohto roka odmietol, aby Big Ben pri brexite - vtedy ešte plánovanom na 29. marca - odbíjal.

​Po víťazstve konzervatívcov premiéra Borisa Johnsona vo voľbách z minulého týždňa už odchodu Británie z Európskej únie nič nestojí v ceste. Dnes vláda poslancom predloží na hlasovanie vykonávací zákon k dohode, ktorú Johnson v októbri vyjednal s Bruselom.

Vzhľadom na to, že konzervatívci majú po voľbách v Dolnej snemovni parlamentu pohodlnú väčšinu, očakáva sa, že zákon poslanci v prvom hlasovaní schvália. Následne norma poputuje do výborov a na začiatku januára ju zákonodarcovia zrejme schvália definitívne.

01 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:32