Jens StoltenbergReuters
StoryEditor

Šéf NATO vyjadril ochotu stretnúť sa s Putinom, chce rokovať o sporných otázkach

23.12.2019, 09:04
Autor:
TASRTASR
Jens Stoltenberg pripomenul, že Rusko je najväčším susedom organizácie NATO a je preto potrebné snažiť sa o zlepšenie vzájomných vzťahov.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril pripravenosť stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a rokovať s ním o sporných otázkach vzájomných vzťahov.

Podľa Stoltenberga však takáto schôdzka vyžaduje ten "správny kontext". Uviedol to v rozhovore pre tlačovú agentúru DPA, ktorý bol zverejnený v pondelok.

"Verím v dialóg s Rusko. A preto, ak na to nastane ten správny kontext, som samozrejme pripravený stretnúť sa s prezidentom Putinom," uviedol šéf NATO.

Takéto diskusie sú podľa neho obzvlášť potrebné vzhľadom na súčasné "zložité" problémy medzi Severoatlantickou alianciou a Moskvou.

Stoltenberg pripomenul, že Rusko je najväčším susedom organizácie NATO a je preto potrebné snažiť sa o zlepšenie vzájomných vzťahov. "Aj keby sme zlepšenie vzťahov s Ruskom nedosiahli, musíme zvládnuť aspoň komplikovaný vzťah s Ruskom," povedal.

Podľa Stoltenberga Aliancia v súčasnosti okrem Ruska upriamuje svoju pozornosť aj na rastúci vplyv Číny. Zdôraznil však, že obe tieto mocnosti predstavujú úplne odlišné výzvy.

"NATO si nevyrába nového protivníka. NATO len uznáva skutočnosť, že nárast moci Číny má svoje dôsledky. A sú s ním spojené isté príležitosti aj výzvy," povedal Stoltenberg pre DPA.

V tejto súvislosti upozornil na mocenské ambície Pekingu v oblasti Juhočínskeho mora, ale aj na veľké čínske investície do infraštruktúry európskych krajín, či na aktivity Číny v Afrike, Arktíde alebo v kybernetickom priestore. "Musíme pochopiť, aké to má bezpečnostné dôsledky," vyjadril sa šéf NATO.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:49